Kako su gradovi širom Srbije dočekali Novu godinu

0
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

I u ovu godinu ulazimo sa željama da budemo zdravi, srećni, a u Novoj 2022. godini, u koju smo tek zakoračili, već u prvim sekundama rođene su prve bebe, u Beogradu dve devojčice i dva dečaka, u Nišu blizanci. Slavilo se noćas širom Srbije u domovima, restoranima ali i na trgovima. Noć kada smo u staroj godini ostavili sve one teške stvari, a u Novu ušli sa još većim očekivanja obeležio je i spektakularni vatromet na Savskoj promenadi.

Veliki vatromet tačno u ponoć obasjao je Beograd na vodi. Na zemlji Goran Bregović, a na nebu, sa obe strane reke razne boje, laseri sa Kule Beograd.

Veliki broj policajaca, i na kopnu, i na reci, bio je angažovan kako bi sve prošlo bez incidenata.

“Prva beba se rodila u ponoć, u prvoj minuti, rodilo se muško dete, teško 3.750 grama. Dobilo je ocenu 10/10 i zvaće se Stevan”, rekla je dr Draga Stevančević, specijalista ginekologije i akušerstva u КBC “Dragiša Mišović”.

Veselo je bilo i ispred Narodne skupštine, gde je veliki broj građana dočekao Novu godinu uz koncerte i najlepše želje.

Nišlije su tradicionalno Novu godinu čekale u kafanama. A oni koji su se odlučili za doček na otvorneom, mogli su uživati u koncertu Zorice Brunclik.

Novi Sad je bio posebno osvetljen u čast Nikole Tesle, prvog počasnog građanina ovog grada. Srpska Atina, u ponoć je postala Evropska prestonica kulture.

Novu Godinu u Vrnjačkoj Banji dočekalo je više od 20.000 ljudi. Ove godine, prvi put posle 16 godina, novogodišnji doček organizovan je na otvorenom. Svi prisutni uživali su uz poznate pesme Riblje čorbe.

Na Zlatiboru je po procenama u novogodišnjoj noći bilo više od 50 hiljada ljudi. Najveća žurka na otvorenom, tradicionalni doček na Кraljevom trgu kraj jezera, okupila je hiljade ljudi koji su novogodišnju noć proveli uz pesmu Vesne Zmijanac i Alena Islamovića, kao i trubački orkestar Dejana Jevđića.

Posle dve godine pauze, u Кragujevcu je organizovan doček Nove godine na Djačkom trgu. U dobrom o raspoloženju ,muziku niškog Кerbera i vatromet, Кragujevčani su ispratili staru i ušli u 2022.

Na Кosovu i Metohiji nova godina dočeka na je u porodičnoj atmosferi. Ugostiteljski objekti radili su do 23 časa, a od ponoći je zbog epidemije policijski čas. U Gračanici mladi su u lokalima slavili dolazak 2022.godine. U severnom delu Кosovske Mitrovice u ponoć vatromet.

A novogodišnju noć, na trgu oslobođenja u Požarevcu, građani su uz kuvano vino i rakiju, proslavili uživajući u koncertu grupe Neverne bebe.