Kako se prenose majmunske boginje

  0
  Beta/(Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC via AP)

  Broj potvrđenih slučajeva majmunskih boginja povećan je na 92, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Belgija je prva uvela obavezni 21-dnevni karantin za zaražene, a lekari upozoravaju na znatan porast broja slučajeva u Velikoj Britaniji. Spisak zemalja koje su registrovale majmunske boginje proširen je na 14.

  Retka virusna infekcija može se preneti veoma bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, životinjom ili materijalom kontaminiranim virusom. Prema dostupnim informacijama, svi zaraženi su muškarci, između 20 i 40 godina, a inficirali su se seksualnim odnosom sa drugim muškarcem.

  “Mislim da nema aspolutno razloga za paniku, da ima razloga za oprez svakako. I moramo se navići da posle onoga što smo doživeli sa kovidom da pratimo ceo svet. Ali ovde ne, ne može se ovo uporediti iz više razloga. Prvo nije situacija kao kod kovida – da ljudi mogu imati majmunske boginje i šetati sa asimptomskom slikom, sejati virus”, objašnjava prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog, prenosi RTS.

  Oboljenje prati temperatura, glavobolja, bol u leđima i mišićima, opšta malaksalost, povećanje limfnih žlezda, a posle nekoliko dana javlja se i osip. Majmunske boginje pripadaju porodici virusa u kojoj su i velike boginje, pa se pretpostavlja da vakcina koja je bila efiksna protiv njih i sada deluje.

  “U ovom trenutku se zna da vakcina protiv variole vere, pošto je to ista grupa virusa, ona može delovati, procenjuje se negde 85 odsto. Ali ne zaboravimo ceo svet je prestao da vakciniše negde 1976. do 1979. godine, poslednji slučaj koji je bio zabeležen u Sudanu je bio 1979. godine. Mi smo prestali 1980. I sad je veliko pitanje od tada koliko je generacija nevakcinisano”, dodaje Tiodorović.

  Bolest je potekla iz Afrike i prvi put je identifikovana kod majmuna u zatočeništvu. Od 1970. epidemije su prijavljene u deset afričkih zemalja. Izvan tog kontinenta, majmunske boginje 2003. zabeležene su u SAD, a u Evropu su stigle 15 godina kasnije. Tada je utvrđeno da su svi oboleli ili doputovali iz Afrike ili su imali kontakt sa životinjama uvezenim odatle.