Nedeljnik otkriva kako su srpski klubovi uhvaćeni u nameštanju utakmica: “Uz obaveštajne podatke šalju se čak i snimci…”

0
Fotografija: Beta/Arhiva

Srpske fudbalske lige se nalaze u ponudama 350 kladionica širom sveta, i to samo na sajtovima na engleskom jeziku. Ne zna se tačan broj koliko kladionica na drugim jezicima imaju u ponudi srpske lige. Fudbalski savez Srbije se ovih dana nalazi na prekretnici koja bi mogla da odredi dalju sudbinu srpskog fudbala: da li će zauvek izgubiti poverenje u integritet ili će napornim radom i ozbiljnim istragama o nameštanju mečeva pokušati da povrati poverenje gledalaca?

U prethodnih pet godina poslato je 81 upozorenje, a najgora situacija je bila od 2017. do 2019. FSS je postupao u nekoliko ovih slučaja, a najmanje dva puta je izrečena disciplinska kazna.

Zapravo, Uefa i ne traži eksplicitno od nacionalnih saveza da proveravaju sumnjive utakmice, niti prejudicira bilo kakvu odluku. Oni jednostavno dostave informacije i činjenice koji ukazuju na sumnju, pa ako nacionalni savezi žele da povećaju integritet sporta, oni će se na najozbiljniji način baviti proverama i istragama u vezi sa narušavanjem integriteta. Ali, u suprotnom, savezi koji se ne bave time, nailaziće na podozrenje Uefe, Fife i svih drugih asocijacija udruženih u sprečavanju nameštanja utakmica.

Kako Nedeljnik saznaje, ovo nije prvi put da Uefa šalje dojave o sumnjivim mečevima u Srbiji, ali se sada po njima postupa. Bilo je kazni i u prethodnom periodu, poput dveju sa oduzimanjem bodova pre dve godine.

Mnogi se u Srbiji pitaju kako to Uefa zna koje su utakmice sumnjive, kada je to težak posao za istraživanje. Nedeljnik sada otkriva da Uefa zapravo ima ugovore sa više kompanija i organizacija koje se bave otkrivanjem ovih pojava.

Zapravo, osim fudbalskih federacija koje su najzainteresovanije da zaštite integritet takmičenja, u otkrivanju malverzacija su najaktivnije kladionice. Uprkos uvreženom mišljenju da kladionice nameštaju mečeve, zapravo je situacija obrnuta. Kladionice su u stvari najviše pogođene nameštanjem mečeva, pa se zajedno sa Fifom, Uefom i ostalima zajednički bore protiv toga.


Uefa ima ugovore sa više firmi koje se bave otkrivanjem nameštanja.
Najznačajnija od njih se zove „Sport-radar“ i ima svoju jedinicu za sprečavanje prevara sa nameštanjem mečeva. Oni pišu takozvani BFDS izveštaj koji prosleđuju nacionalnim savezima, ali i Uefi, i koji se opisuje kao alarm za provalnike.

Taj izveštaj se dostavlja u roku od 72 sata nakon utakmice i strogo je propisano šta sve u njemu piše. Tu je rezime sa detaljima ključnih aspekata meča u kontekstu globalnih tržišta kladionica. Navedeni su i potencijalni saučesnici i specifičan događaj na utakmici. Ova firma prikuplja i obaveštajne podatke o nameštenim mečevima, koje takođe prosleđuje savezima, naravno ne otkrivajući sopstvene izvore. Uz rezime obaveštajnih podataka, šalje se čak i snimak čitave utakmice sa detaljima o sumnjivim situacijama.

Tri takva BFDS izveštaja su poslata u Fudbalski savez Srbije ove godine i na osnovu tih izveštaja je FSS pokrenuo istragu tri sumnjiva meča…

O svemu je za novi Nedeljnik govorio i Svetislav Bata Đurović, oficir za integritet FSS.

VELIKO ISTRAŽIVANJE O NAMEŠTANJU UTAKMICA U SRBIJI, objavljeno je u velikom prazničnom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od srede, 28. aprila

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Naslovna strana velikog prazničnog broja Nedeljnika