Kako se Crnjanski dok su u Sarajevu pucali u Ferdinanda spremao za ples sa ženom srpskog poslanika: “Dok je Princip ispružio svoju ruku, ja sam se bavio peglanjem svog fraka…”

0

U prvoj polovini 1914. godine sve se to već oseća u vazduhu, ali niko još uvek ne želi da poveruje da se lepo doba bliži kraju. Naš prijatelj Crnjanski je sada u Beču, još uvek dobro raspoložen. Najpre se nalazi kod bogatog ujaka, ali kako odbija da nastavi studije u bečkoj Eksportnoj akademiji, ujak ga deložira; Crnjanski pokušava da studira medicinu, bezuspešno; počinje da sluša istoriju, filozofiju i istoriju umetnosti.

Reklo bi se da je život Crnjanskog u to vreme jedna velika igra: ma šta se učinilo, posledica nema.

Crnjanski to i sam oseća, pa piše, 1959. godine, u Itaci i komentarima, kako se te 1914. godine, za Vidovdan, u Beču, spremao za igru, i to sa ženom srpskog poslanika:

Za Vidovdan, udruženje je bilo spremilo veliki, patriotski zbor Srba, Hrvata i Slovenaca, u prostorijama Štatparka. Uveče je trebalo da bude bal, na koji su bili pozvali i srbijanskog poslanika. Zbor je održan pre podne, ali taj bal se neće moći održati nikada.

Meni su bili dodelili patriotsku, i tešku, dužnost da na prve zvuke umilnog bečkog valsa, počnem da okrećem oko sebe ženu srbijanskog poslanika i ja sam se zato, dok je u Sarajevu siromah Princip ispružio svoju ruku, koja nije zadrhtala, bavio peglanjem svog fraka.

Baš zato što mu je ironično stalo da pokaže kako se tih godina komedijant slučaj igrao sa njim, Crnjanski odmah potom kaže kako je vest o početku Prvog svetskog rata dočuo, takođe, zauzet igrom.

Ovoga puta ne valsom, već bilijarom:

Vest da je u Sarajevu ubijen austrijski prestolonaslednik, stigla je do nas, tog sunčanog dana u Beču – koji je osvanuo bez i jednog oblačka – posle ručka. Stigla je u našu kafanu (Caffé „Meinl“), u blizini tornja Sv. Stefana, za vreme partije bilijara...

***

Iz hit knjige pisca i autora bestselera “Omama” Slobodana Vladušića “Miloš Crnjanski: Prijatelj u prošlosti” koja se dobija na poklon uz Nedeljnik od četvrtka 8. jula

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.

U ovoj poklon ediciji očekuju vas novi podaci i novi pogledi na ličnosti koje su, svaka na svoj način, stvarale narativ o Srbiji.

Tajni projekat koji je spreman godinu i po dana donosi i nova istraživanja i nepoznata svedočanstva.

U narednim brojevima očekuju vas ekskluzivne knjige o Zoranu Đinđiću, Dobrici Ćosiću…

U jubilarnom 500. broju Nedeljnika 12. avgusta očekuje vas i poklon knjiga o Nedeljniku.

Napravite svoju istorijsku kolekciju: Knjige o ličnostima novije srpske istorije koje su nas proslavile i odredile.