Kako postati Mejkers

  0

  Početkom 2018. godine, u Beogradu je otvoren prvi besplatni radioničarski prostor za sve građane — “Mejkers spejs”, u Naučnom klubu Beograd. Ova laboratorija, otvorena uz podršku kompanije NIS, opremljena je modernim alatima poput 3D štampača i skenera, laserskih testera, CNC mašina, lemnih stanica, a posetioci i članovi Centra za promociju nauke (CPN) biće u prilici da uz prisustvo stručnih lica svoja kreativna rešenja pretoče u delo.

  “Mejkers spejs” CPN-a oformljen je kroz program “Zajednici zajedno” kompanije NIS, a podrška kompanije NIS omogućila je da svi građani, naučnici, istraživači, đaci, edukatori, stvaraoci, amateri ili profesionalci mogu postati članovi “Mejkersa”, uz potpuno besplatno korišćenje svih alata i stručne podrške.

  Svi “mejkeri” će biti u prilici da rade zajedno, unapređuju svoje okruženje, umnožavaju i dele svoje kreacije i koncepte putem otvorenih i kolaborativnih mreža.

  “Mejkers spejs” se snažno oslanja na postojeće programe koji se realizuju u okviru CPN programa, a naročito na aktivnosti u oblasti takozvanog STEM obrazovanja (science, technology, engineering, mathemathics). Kada se tom akronimu doda slovo “a”, nastaje STEAM, a novo slovo označava umetnost (art).

  U odnosu na prethodne programe koji su spajali umetnost i nauku, “Mejkers spejs” doneo je značajnu razliku postavši važno mesto i resurs za razvoj projekata, primenu rešenja i udruženo stvaralaštvo.

  Najviši stepen kreativnog i naučnog stvaralaštva jeste ono koje ima cilj da pomogne i obezbedi bolju budućnost pojedincima i društvu, a “Mejkers spejs” je bio domaćin događaju usmerenom upravo na ovakvu vrstu stvaralaštva: Mejkaton, koji je početkom decembra 2018. godine okupio brojne stručnjake sa idejom da osmisle i proizvedu pristupačna rešenja za svakodnevne probleme osoba sa invaliditetom. Ovaj događaj okupio je eksperte iz oblasti protetike, ortopedije i vizuelnih pomagala, ali i inovatore i osobe sa specijalnim potrebama, kako bi zajedničkim delovanjem došli do kreativnih, naprednih rešenja.