Kako podržati mala i srednja preduzeća u 21. veku?

  0

  Digitalizacija poslovanja jedan je od najvećih izazova zamala i srednja preduzeća koja prema podacima Ministarstva privrede zapošljavaju gotovo 874.000 ljudi, u bruto domaćem proizvodu učestvuju sa 57 odsto, a ukupnom profitu sa 15, i kao takva su stub i glavni pokretač nacionalne privrede. U želji da pripadnicima ovog sektora pomognu da nove tehnologije iskoriste kako bi sačuvali i razvili svoj posao, Privredna komora Srbije i kompanija Vip mobile organizovaće karavan i besplatne radionice „Kako podržati mala i srednja preduzeća u 21.veku“ u pet gradova u Srbiji – Užicu, Kraljevu, Kruševcu, Valjevu i Somboru.

  Na ovoj jedinstvenoj turneji, lokalnim privrednicima biće predstavljena i prva besplatna biznis platforma u Srbiji „Naša mreža“, jedina aplikacija na tržištu koja im omogućava da se bez dodatnih ulaganja i potpuno online informišu, umreže i dobiju svu neophodnu podršku da bi unapredili svoje poslovanje.

  „Kroz efikasan proces digitalne transformacije mala i srednja preduzeća imaće više mogućnosti da unaprede poslovanje, komunikaciju, povežu se sa poslovnim partnerima u zemlji i inostranstvu. Želimo da ovim kompanijama pomognemo da što kvalitetnije sprovedu taj proces i budu konkurentnije“, istakla je Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS.

  „Digitalizacija više nije stvar izbora, već opstanka za mala i srednja preduzeća u Srbiji. Međutim, ogromna većina njih i dalje ne razume šta ovaj pojam podrazumeva. Zbog toga ćemo im kroz seriju besplatnih radionica najpre objasniti šta je digitalizacija i šta donosi njihovom biznisu. Zajedno ćemo proći svaki korak koji moraju da naprave kako bi unapredili svoje poslovanje, jer nam je cilj da male i srednje biznise, koji su kičma naše privrede, na pravi način podržimo u trci za 21. vek“, istakao je Predrag Nikolić, direktor Sektora za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije.

  Naša mreža,lokalnim privrednicimaće biti predstavljena kao odličan alat koji može da im olakša i pomogne u procesu digitalizacije poslovanja. Ova aplikacija već sada okuplja više od 300 aktivnih članova,  a veliki uspeh za kratko vreme postigla je, jer je nastala kao odgovor na realne potrebe vlasnika malih i srednjih biznisa.

  Naša mreža je osmišljena kako bi kompanijama pomogla da šire posao i sklapaju nove poslovne saveze kroz funkcionalnosti poput digitalne nabavke, kao i da komuniciraju bez jezičkih barijera, na srpskom jeziku. Uz to Naša mreža svojim članovima potpuno besplatno na raspolaganje stavlja čitavu bazu osnovnih alata za svakodnevno vođenje posla, poput ugovora, prezentacija i obrazaca. Kao takva odličan je primer benefita koje nove tehnologije donose malim i srednjim preduzećima“,  istakla je Branka Pudrlja Durbaba, glavni direktor za tržište Vip mobile.     

  Zajednički bizni karavan Privredne komore Srbije i kompanije Vip mobile do kraja godine proći će kroz pet gradova u Srbiji. Prva stanica biće 22. oktobra u Kruševcu, naredna 24. oktobra u Somboru, zatim 29. oktobra u Valjevu, 6. novembra u Užicu i 7. novembra u Valjevu. Sve radionice biće potpuno besplatne za lokalne preduzetnike i organizovane u prostorijama regionalnih privrednih komora.