Kao i sa mnogim drugim stvarima – od mode do LGBT prava – dok neka zvezda ne izađe u javnost, svi drugi mogu da pričaju do sutra o tome i ništa neće promeniti. Jedna odlična stvar je što je nekoliko poznatih ličnosti nedavno otkrilo, i otvoreno govorilo, o dugo čuvanim zdravstvenim problemima, rušeći stigme i predrasude koje postoje oko retkih oboljenja o kojima se ne govori mnogo.

Rezultat toga je što su se ne samo njihovi fanovi zainteresovali da otkriju šta ih muči, već je i šira javnost saznala šta je to Remzi Hantov sindrom, alopecija, afazija, endometrioza i druge bolesti, što je doprinelo podizanju svesti o zdravlju.

Prošle nedelje je pevač Džastin Biber na Instagramu podelio da ima dijagnozu Remzi Hantovog sindroma, zbog kojeg je polovina njegovog lica paralizovana. „Kao što vidite, ovo oko ne trepće. Ne mogu da se smejem sa ove strane lica. Ova nozdrva se neće pomeriti“, objavio je snimak kako izgleda zbog bolest pošto je otkazao nekoliko koncerata. Uz svu podršku koju je dobio, sve je zainteresovalo kakav je to sindrom i onda je usledila gomila tekstova na tu temu.

Nešto slično se desilo posle ovogodišnjeg „neslavnog“ Oskara kada je Džada Pinket Smit progovorila o autoimunoj bolesti koja uzrokuje gubitak kose (alopecija) i apela da se okonča stigma oko „njene obrijane glave“ zbog koje se dogodio i čuveni šamar na dodeli nagrada.

A kada je Brus Vilis objavio da se povlači zbog bolesti, sve je zanimalo šta je to afazija, koja mu je dijagnostikovana i koja koji utiče na njegovu sposobnost da komunicira zbog propadanja kognitivnih funkcija.

U memoarima Selme Bler, koji su objavljen prošlog meseca, 49-godišnja glumica opisuje da joj je dijagnostifikovana multipla skleroza (MS). Kaže i da su joj doktori savetovali da ne izlazi u javnost jer je glumica – „tvoje telo, tvoj glas, to je sve što imaš“. Nije poslušala i nastavila je da objavljuje o svojoj bolesti na Instagramu.

Selena Gomez je pomogla da se prikupi skoro pola miliona dolara za istraživanje lupusa, koje i sama ima. Pevačica Holsi govori o edometriozi milionima pratilaca.

Jer velika je razlika kada 241 miliona „folovera“ čuje od Bibera o njegovom zdravstvenom problemu nego da o tome priča doktor. Ali neko će posle toga otići kod doktora.

Članak Andeline Džoli iz Njujork tajmsa iz 2013. o raku dojke u kojem je otkrila je svoju odluku da uradi preventivnu dvostruku mastektomiju kada je saznala da ima gen koji povećava rizik od razvoja raka dojke i raka jajnika jedan je od prvih koraka ka „otvaranju“ poznatih o problemima zdravlja. „Sada pišem o tome jer se nadam da će druge žene imati koristi od mog iskustva“, napisala je tada. Fenomen je nazvan „Efekat Anđelina“ i došlo je do ogromnog porasta broja upućivanja na genetske klinike širom sveta.

Javne ličnosti imaju „prečicu“ da podignu svest ljudi o problemima sa zdravljem. I svest da za razliku od nekada, kada su svoje probleme držali dalje od javnosti, sada mogu mnogo da učine i nekome sačuvaju život – jednom objavom na društvenim mrežama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.