GAME OVER – Psihološke igre oko izlaznosti ne zadiru u suštinu kraha demokratskog pluralizma koji je Srbija u nedelju doživela. Jer niti je uspeh bojkota veći ako je izlaznost 51 odsto, niti bi sa 49 odsto vlastima, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na čelu, bilo teže da, uprkos ili baš zahvaljujući dva miliona glasova, pobegnu od bojkotaške pretkosovske kletve koja glasi „igraj se sam“. U novom Nedeljniku velika postizborna analiza i podsećanje na rezultate svih parlamentarnih izbora.

GDE ZEKA… – „Sledeći izbori su za 646 dana. Da li to zna ova opozicija? Da li već danas ima plan kako da iskoristi svaki od tih dana?“, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

KOSOVO – O predstojećim razgovorima o Kosovu u Beloj kući se mnogo priča, a malo zna. Prvobitna spekulacija je išla do toga da će biti potpisan pravno obavezujući sporazum za obe strane, ali se iz poslednjih izjava Ričarda Grenela ispostavlja da će biti reči o ekonomskim pitanjima. Tekst u novom Nedeljniku.

Naslovna strana novog Nedeljnika

BAGRA – Na kojim se političkim naukama uči da elita mora uvek da ostane elita, pita Ljiljana Smajlović u novoj kolumni u Nedeljniku.

KORONIN RITERN – Da li su se od javnosti prikrivale tačne informacije, da li su izbori, utakmice i turniri bili greška i zašto testiranje još nije dozvoljeno u privatnim zdravstvenim ustanovama? Istraživanje o nastavku pandemije u novom Nedeljniku.

EKONOMIJA – Da li je pandemija koronavirusa označila kraj neoliberalnog sveta, kako je rekao Fukujama? Da li je ovo vreme da se vratimo u kapitalizam koji je postojao pre Tačerove i Regana, ili skandinavski model razvijene socijaldemokratije, za šta se zalaže Milanović? Ili se ništa neće promeniti? Velika ekonomska analiza Gorana Nikolića iz novog serijala „Postkoronarni svet“ u Nedeljniku.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

BOLTON – Iako na skoro pet stotina stranica – ne računajući fotografije, fusnote i pozamašni registar imena – nema ni pomena Srbije, pa tako ni potencijalnog razgraničenja (što jasno govori o prioritetima američke spoljne politike), Boltonovo štivo, šta god mislili o njemu i njegovih 18 meseci u Trampovom timu, obiluje detaljima koji govore mnogo o tome kako „radi“ američki predsednik, kako njegova administracija. Izvodi iz knjige samo u novom Nedeljniku.

T’GA ZA JUG – Konfederativne Američke Države imaju obrnuto proporcionalni uticaj na istoriju i današnjicu u odnosu na kratak vek koji su imale, od zime 1861. do proleća 1865. godine. Nesporazum nastaje jer se ne shvata da borba protiv ropstva nije bila i protiv rasizma. Naprotiv, aparthejd, segregacija ili getoizacija, u zavisnosti od države do države, ostala je netaknuta čitavih sto godina kasnije. Velika spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom Nedeljniku.

ONLAJN ŠKOLA – Šta su nam pokazale virtuelne učionice? Šta je bilo dobro, a šta mora da se unapredi? O tome su za Nedeljnik govorili oni koji su bili direktno uključeni u učenje na daljinu tokom pandemije koronavirusa.

DEPRESIJA – Za jedan deo ljudi – i nema veze da li su mladi, uspešni, voljeni, ostvareni – tanatos postane mrak u koji tonu i u koji beže, kako je to jednom neko dirljivo opisao, od neizdrživog bola, a ne zato što priželjkuju smrt. Ali ovo nije tekst o tome, već o životu i o dva važna pitanja: gde je ta „tačka prekida“ u kojoj čovek odustaje od sebe na bilo koji način, i još važnije, zašto treba da se bori? Tekst o životu i depresiji u novom Nedeljniku.

PITERSON – Autor bestselera „12 pravila za život“ i dalje boravi u Beogradu i privlači pažnju svetske javnosti. Po običaju, ne samo stručne. Nedeljnik je zato organizovao virtuelni okrugli sto da bi čuo šta o Džordanu Pitersonu misle kolege. Kakav je naučnik, kakav stručnjak, da li je zaista toliko kontroverzan?

SRBIJA DO HAVAJA – Kako se Keris Iakuea, izaslanik havajskog kralja Kamekameha Prvog, proveo u Beogradu 1883. godine, pročitajte u novom tekstu Čedomira Antića iz rubrike „Globalna istorija Srbije“.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

NOVI TALAS – „Polet“ je štampao crnu naslovnu stranu u znak žalosti za ubijenim Džonom Lenonom, pa se režim uznemirio: kako to da jedan rok muzičar može da ima isti status kao Tito! Niko nije završio u zatvoru, ali je glavni urednik ekspresno poslat u vojsku. Sve su te stvari jasno pokazivale ozbiljne pukotine u društvu koje se prikazivalo idealnim. Tu leži možda najveći značaj novog talasa, kaže Dušan Vesić, autor knjige „Bunt dece socijalizma“, u razgovoru za novi Nedeljnik.

FRIC, DOBRILA, IZBORI – Kako su se Fric i Dobrila proveli na izborima, čitajte u nastavku hit kolumne Srđana Valjarevića u novom Nedeljniku.

FOTO-KOLUMNA – Lice nedelje u izboru našeg čuvenog fotografa Nebojše Babića je glumica Gorica Popović.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.