“Kako je Veka veštica zavolela bajke”: Šta sve može da se desi kada se priča o Crvenkapi okrene naopačke?

1

Šta sve može da se desi kada se priča o Crvenkapi okrene naopačke, pa baka krene u posetu unuci s darovima u rancu, ali joj se na putu, umesto vuka, ispreči opasna veštica Veka? Odgovore na ova pitanja daje nam nova slikovnica Kako je Veka veštica zavolela bajke autorke Ane Dragović Drljević, u izdanju Kreativnog centra. Slikovnica je namenjena deci u uzrastu od četiri godine do sedam godina, ali se nadamo da će u njoj uživati i roditelji, kao i drugi odrasli koji se upuste u avanturu čitanja s decom.

Ova simpatična priča govori o baki koja se hrabro i domišljato bori s raznoraznim smicalicama što joj ih na putu do unuke priređuje veštica. A ta veštica će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi sprečila baku da stigne do Nade. Poslaće olujne vetrove, kišu i sneg, raznorazne veštičje čarolije i sve to zato što ne voli kada se deci čitaju bajke u kojima su veštice ružne i zle. Baka će do kraja priče otkriti da se iza ovih Vekinih nevaljalstava krije sasvim poseban i tužan razlog. Kao svaka dobra i mudra baka, potrudiće se da nađe rešenje za Vekin problem i da ujedno nauči svoju unuku, kao i sve male čitaoce, tome da svaki junak s kojim se susrećemo, kako u životu tako i u pričama, ima i dobru i lošu stranu.

Ana Dragović. privatna arhiva

Slikovnica o veštici Veki, kako navodi autorka, inspirisana je stvarnim događajem.

„Jednog dana moja ćerka je s nestrpljenjem očekivala baku, zaglavljenu u saobraćajnoj gužvi. Da nekako prekratimo vreme, u hodu sam smislila objašnjenje zasnovano na ovoj istinitoj nezgodaciji. Tako se rodila ideja za priču Kako je Veka veštica zavolela bajke.

“Pandemija je, u stvari, bila kap koja je prelila čašu jer smo već u Beogradu ‘karantinski’ provodili dane, moja ćerka se često razboljevala (respiratorni problemi) i nije mogla da sastavi ni nedelju dana u vrtiću, a posledično ja sam ostajala kod kuće sa njom i nisam mogla da radim. Kada je počela pandemija ništa nas nije sprečavalo da spakujemo kofere (moja majka, ćerka i ja) i odemo u vikendicu na selu. Zidovi su nestali, ćerka je uživala na svežem vazduhu, okružena zelenilom i cvrkutom ptica. Ja sam, međutim, shvatila da su mnoga ograničenja ostala u meni i da ako hoću da izađem iz te minus faze moram podosta na radim na sebi, uporno i istrajno, bez obzira gde se nalazila. Naravno, boravak u prirodi mi je pomogao da tu ideju, mic po mic, sprovedem u delo. Sebi sam zacrtala da rukopis koji sam donela iz Beograda na selu preradim, prva ruka, druga, treća, koliko god je potrebno, da najzad nešto što želim zaokružim i završim”, navela je ona.

Priča o baki, Veki i Nadi zaokružena je i likovno uobličena ilustracijama Marice Kicušić. Višestruko nagrađivana domaća ilustratorka, radeći u svom prepoznatljivom maniru, unosi elemente dinamike i humora i na sasvim poseban način priča ovu nežnu priču o ljubavi između bake i unuke. U skladu sa željom autorke, crteže je radila ručno i u tehnici akvarela, što čitavoj slikovnici daje poseban ton.

“Od izdavača sam čula da nije čest slučaj da im stigne rukopis sa već pripremljenim ilustracijama. Ipak sam krenula tim putem jer sam imala mnogo ideja o tome kako bi ilustracije trebalo da izgledaju i želela da sama odaberem ilustratora sa kojim ću moći to da podelim i da zajedno dođemo do najboljih rešenja. Prvo što sam pitala ilustratorku Maricu Kicušić, bojažljivo krajnje, je da li bi crtala i bojila rukom na papiru, nedigitalno. Na moju radost, Marica je bila oduševljena idejom”, dodala je autorka.

„Verujem da je dobra ilustracija mnogo više od predstavljanja teksta. Ta dva elementa se dopunjuju i nadograđuju. Ponekad crtež nosi i skrivenu poruku, koja se čita između redova“, ističe autorka i poziva roditelje da se s decom, pored čitanja osnovnog teksta, zabave i dodatnim „čitanjem“ ilustracija u ovoj slikovnici.

1 KOMENTAR

  1. Simpatična bajka sa odličnim ilustracijama, u izdanju Kreativnog centra, oduševila je mene i moje dete. Uživali smo čitajući pustolovine veštice Veke i nadamo se da će doći do nastavka.

Comments are closed.