Vilijam Dejl Montgomeri, koji je otišao u diplomatsku penziju sa funkcije ambasadora SAD u Beogradu, krajem sedamdesetih bio je drugi sekretar te iste ambasade. Udba ga je tada pratila, posebno zbog sklonosti da organizuje žurke i održava veze sa državljankama SFRJ, od kojih su neke bile ćerke viših oficira Jugoslovenske narodne armije. Nedeljnik prvi put objavljuje izvode iz nepoznatog dokumenta Udbe sastavljenog u decembru 1977.

Dokument nosi naziv: „NOVIJA SAZNANJA O INFORMATIVNO-OBAVEŠTAJNOJ AKTIVNOSTI WILLIAM MONTGOMERYA, II SEKRETARA AMBASADE SAD U BEOGRADU“.

Napisan je u decembru 1977. i klasifikovan kao strogo poverljivi materijal. Distribuiran je pod brojem 191 u 67 primeraka. Jedna kopija završila je u Zagrebu. Raspadom SFRJ izveštaj o Montgomeriju nasledile su iz velikog i razgranatog fundusa Službe državne sigurnosti SR Hrvatske tajne službe nezavisne Republike Hrvatske. Prvo zloglasni SZUP i POA te konačno SOA. Uvodni deo citiramo u celosti, baš kako je napisan, u zimu 1977.

Primjenom svojih mjera i sredstava Služba državne bezbjednosti je došla do veoma indikativnih saznanja koja ukazuju da privatni život Williama Montgomerya, II sekretara Ambasade SAD u Beogradu odudara od standardnog ponašanja ostalih američkih diplomata u Beogradu. Naime, internim pravilom State Departmenta o diplomatskom i ostalom osoblju američkih diplomatskih i konzularnih predstavnika u inostranstvu (kada je riječ o Istočnoeuropskim zemljama uključujući i Jugoslaviju) izričito je zabranjeno održavanje veza emocionalne prirode s gradjanima tih zemalja, bez obzira, da li su u braku ili ne. Zbog prekršaja ovog propisa nekoliko američkih predstavnika u Beogradu i Zagrebu povučeno je po hitnom postupku u Washington.

Izuzeci se čine jedino u slučajevima kada su ti kontakti „od nacionalnog interesa za SAD“, što podrazumeva kontakte u kojima je prisutna obavještajna komponenta. Pošto prava priroda održavanja veza Montgomerya sa više naših državljanki, od kojih su neke kćerke viših oficira JNA, nije u potpunosti rasvjetljena, u ovoj informaciji iznosimo pregled dosadašnjih saznanja Službe…

Ceo tekst Igora Alborgetija iz Zagreba čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 15. avgusta. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Naslovna strana novog Nedeljnika

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku, sa više od 40 istraživanja, reportaža i kolumni iz najvažnijih novina sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.