Kako je “slučajna greška” dovela do efikasnosti oksfordske vakcine od 90 odsto

0
Fotografija: Profimedia

Pokazalo se da se tokom kliničkog ispitivanja vakcine na Univerzitetu Oksford u saradnji sa AstraZenecom postigla efikasnosti od 90 odsto zahvaljujući „slučajnoj“ grešci koja je dovela do toga da su neki učesnici primili pola doze.

U ponedeljak su naučnici otkrili da je oksfordska vakcina imala ukupnu efikasnost od 70%, ali bi mogla podignuta na oko 90% efikasna ako se primeni kao polovična doza praćena punom dozom mesec dana kasnije.

„Razlog zbog kojeg smo delili polovinu doze je slučajnost“, rekao je Mene Pangalos, izvršna potpredsednica za istraživanje i razvoj biofarmaceutike u AstraZeneci.

Kada su univerzitetski istraživači delili vakcinu krajem aprila, kada je počela saradnja Oksforda i AstraZenece, primetili su da su očekivani neželjeni efekti poput umora, glavobolje ili bolova u rukama blaži od očekivanih.

„Vratili smo se i proverili … i otkrili smo da su dozu vakcine prepolovili napola“, rekao je Pangalos.

Umesto da ponovo započnu ispitivanje, istraživači su odlučili da nastave sa pola doze i daju punu dozu u predviđeno vreme.

Oko 3.000 ljudi dobilo je polovinu doze, a zatim i celu dozu četiri nedelje kasnije, a podaci pokazuju da je 90% bilo zaštićeno. U većoj grupi, kojoj su date dve pune doze, takođe u razmaku od četiri nedelje, efikasnost je bila 62%.

Naučnici su rekli da još uvek ne mogu u potpunosti da objasne zašto je polovina doze pružala bolju zaštitu, ali su poručili da možda različito pokreće imuni sistem.

Profesorka Saras Gilbert sa Univerziteta Okford, koja je vodila istraživanje, rekla je: „Može biti da je davanje male količine vakcine za početak, praćeno velikom količinom bolji način pokretanja imunološkog sistema u akciju i takav redosled nam daje najjači i najefikasniji imunološki odgovor “.

Profesor Endrju Polard, glavni čovek u ovom kliničkom ispitivanju, dodao je: „Ono što u ovom trenutku ne znamo jeste da li je ta razlika u kvalitetu ili količini imunološkog odgovora. I to je nešto ka čemu ćemo istraživanja usmeriti u narednim nedeljama”.

Vakcina još uvek čeka odobrenje Regulatorne agencija za lekove i zdravstvene proizvode, ali bi mogla da bude dostupna u narednim nedeljama ako dobije zeleno svetlo.