Kako je šampion Evrope prijavio gubitak od skoro 180 miliona evra: Čelsiju nedostaje profit od prodaje igrača…

0
EPA-EFE/Michael Steele / POOL

(Beta) – Engleski fudbalski klub Čelsi objavio je danas gubitak od 145,6 miliona funti (više od 178 miliona evra) posle oporezivanja, za godinu do 30. juna 2021.

Šampion Evrope Čelsi naveo je da su gubici uglavnom uzrokovani smanjenjem profita od prodaje igrača, ali i zbog nedostatka prihoda na dan utakmica, nakon što je navijačima bio zabranjen dolazak na stadion zbog pandemije koronavirusa.

Profit londonskog kluba porastao je sa 387,8 miliona funti na 416,8 miliona zahvaljujući povećanju prihoda od prava na emitovanje, preneo je Skaj.

Klub će nastaviti da finansira Fordstam Limited, kompanija u vlasništvu Romana Abramovića, koja je nagovestila da će nastaviti da podržava Čelsi “u doglednoj budućnosti”.

Čelsi je prošle sezone osvojio Ligu šampiona, zauzeo je četvrto mesto u Premijer ligi i igrao u finalu FA kupa. Klub je u januaru otpustio trenera Frenka Lamparda i na njegovo mesto doveo Tomasa Tuhela, koji je u junu produžio ugovor na dve godine.

Klub je posle 30. juna doveo trojicu igrača za 109,7 miliona funti – Romelua Lukakua, golmana Markusa Betinelija i Saula Nigesa, na pozajmicu iz Atletiko Madrida.

U istom periodu Čelsi je prodao 13 igrača za ukupno 103,7 miliona funti, a klub bi mogao da dobije i do 16,4 miliona ako se ispune sve preostale klauzule u prethodnim transferima, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).