Kako je portugalska policija zaplenila više od pet tona kokaina na španskom brodu: Najveća zaplena u poslednjih 15 godina…

0

(Beta-AFP) – Portugalske vlasti zaplenile su 5,2 tone kokaina na jahti koja je polovila pod španskom zastavom kod obale Portugala, u zajedničkoj operaciji u kojoj su uhapšena dva Španca i jedan Peruanac, javile su danas vlasti. 

Zaplena 183 paketa kokaina izloženih u vojnoj bazi portugalske ratne mornarice u predgrađu Lisabona predstavlja najveću zaplenu droge u Portugalu u poslednjih 15 godina, rekao je direktor portugalske sudske policije Luis Neves.

“Ovo je težak udarac za one koji hoće da preplave Evropu kokainom”, rekao je on na konferenciji za novinare o toj operaciji nazvanoj “bela plima” koja je vođena u saradnji sa španskim vlastima i uz podršku američke savezne agencije za borbu protiv droge (DEA) i britanske agencije za borbu protiv kriminala (NCA).

Za tri muškarca privedena u subotu pomoću pripadnika portugalske ratne mornarice i vazdušnih snaga sumnja se da pripadaju moćnoj kriminalnoj mreži koja organizuje trgovinu velikih količina kokaina između Latinske Amerike i Evrope.

Među njima je narko diler već poznat vlastima protiv koga je bila podignuta poternica od marta, navele su španske vlasti.

Saradnja dve zemlje dozvoljava nam da pošaljemo jasnu poruku trgovcima droge da neće biti lako trgovati u Španiji i u Portugalu, rekao je španski policijski zvaničnik Antonio Martinez Duarte.

Prošlog petka španske vlasti su objavile da su zaplenile 2,5 tona kokaina na brodu “Goldwasser”, kod portugalskih Azorskih ostrva.