Kako je popularnost stranke Angele Merkel počela da se topi: “Nekad afere mogu i da koštaju”

0
Foto: Beta (AP Photo/Markus Schreiber)

Izbijanje nekoliko afera, kao i “evidentni neuspeh” u suzbijanju drugog talasa pandemije virusa korona i sprovođenju vakcinacije, uticali su na to da popularnost vladajućeg demohrišćanskog bloka (CDU-CSU) Angele Merkel krene iznenada da se topi i to upravo u super-izbornoj godini, prenosi RTS izveštaj svog dopisnika.

Pad podrške birača na 30 odsto predstavlja najgori rezultat CDU-CSU u poslednjih godinu dana i dolazi u najgorem trenutku budući da se u 2021. u Nemačkoj održavaju, ne samo savezni izbori, već i pokrajinski izbori u šest, a lokalni izbori u dve pokrajine.

Iako, u zavisnosti od agencije za istraživanje javnog mnenja, rezultat CDU-CSU varira nekoliko procenata, sve agencije primećuju da kod birača pada podrška tom bloku.

Šta se zapravo dogodilo (mimo pandemije)?

Prvo je otkriveno da je bavarski savezni poslanik Georg Nislajn (CSU) dobio čak 660.000 evra od jedne konsultantske kuće kako bi obezbedio da državne institucije naruče FFP-2 maske od jednog proizvođača iz Ofenbaha.

Кako prenose nemački mediji, Nislajn je je lobirao u ministarstvima zdravlja na saveznom i bavarskom nivou, kao i u saveznom minstarstvu unutrašnjih poslova, pri čemu sve tri institucije vode njegove kolege iz demohrišćanskog bloka.

Štaviše, nedeljnik Špigel ističe da je ovaj poslanik o spornoj nabavci razgovarao direktno sa ministrom zdravlja Španom.

Pokrajinsko tužilaštvo u Minhenu je saopštilo da postoji osnovana sumnja na uzimanje mita te da je poslanik pod istragom u okviru koje je policija pretresla 13 objekata u Nemačkoj i Lihtenštajnu.

Sličan skandal izazvalo je otkriće da je kompanija poslanika CDU Niklasa Lebela uzela 250.000 evra provizije od jedne kineske kompanije, obezbedivši joj da država od nje naruči maske. Кako prenose nemački mediji, Lebelova firma je za posredovanje tražila 12 evrocenti po maski.