Najobimnija ispitivanja koja se vrše na Oksford univerzitetu najveće je slučajno kontrolisano isptivanje lekova protiv kovida-19 u svetu, piše Gardijan. Ovo ispitivanje do sada je testiralo šest različitih lekova u odnosu na uobičajeni način lečenja, što u slučaju ovog koronavirusa uglavnom znači davanje kiseonika. Pacijentima su nasumično davani ili lekovi ili placebo, tako da niko od njih nije znao šta dobija. Odbor za praćenje bezbednosti podataka ima pristup kodovima pod kojima se to sprovodi i nadzire rezultate. Ukoliko bilo koji lek pokaže vrlo loše rezultate ili pak izuzetno dobre, odmah zaustavljaju testiranja. U suprotnom, to traje sve dok se ne leči dovoljan broj pacijenata da bi bili sigurni u relevantnost ishoda. Slučajno kontrolisalana isptiivanja poput ovih smatraju se „zlatnim standardom“. Nakon što se deksametazon pokazao efikasnim u ovakvom ispitivanju, Institut za javno zdravlje Velike Britanije je odlučio da lek učini dostupnim za sve pacijente kojima može da pomogne.

Šta se do sada zna?

Velika vest je da niske doze steroidnog leka deksametazon spasava živote. Ovo je bio jedan od prvih lekova koji je uključen u ispitivanje jer se ranije koristio protiv upalnih stanja, uključujući ona u plućima, a jeftin je i lako dostupan za upotrebu. Iako su ispitivanja tokom epidemije SARS-a pokazala njegovu manju efikasnost, u ovom ispitivanju, u kojem su primenjivane veoma male doze, smanjila se smrtnost među najbolesnijim ljudima na respiratorima i to za trećinu. Jedan od osam ljudi preživljavao bi zahvaljujući leku. Među onima kojima je bio potreban kiseonik, ali nisu bili na respiratoru, preživljavanje je jedan od pet. Lek nije pomagao onima kojma nije bila potrebna pomoć u disanju.

Koji su još rezultati?

Možda je rešeno kontroverzno pitanje upotrebe antimalarika pod nazivom hidroksihlorokin kod pacijenata kovid-19 u bolnicama. Ovo ispitivanje je zaustavio Odbor za bezbednost podataka jer je bilo jasno da je lek, koji favorizuje Donald Tramp, imao efekat placeba. Ali lek i dalje može da bude od koristi u sprečavanju infekcije, zbog čega je Tramp i odlučio da ga uzima, iako postoje i druga ispitivanja koja to istražuju.

Koji se drugi lekovi testiraju u velikoj studiji Oksforda?

Kombinacija lekova protiv HIV – lopinavir/ritonavir – takođe su u ispitivanju. Isto tako i azitromicin, antibiotik koji se najčešće koristi i dat je nekim pacijentima u Francuskoj, zajedno sa hidroksihlorokinom. Poslednji lek koji je ubačen u ispitivanje je tocilizumab, antiupalni lek koji se daje kroz injekcije. Rezultati ovih proba biće objavljeni čim podaci budu dovoljni da nedvosmisleno dokažu da li pomaže ili ne.

Postoji li još neki način lečenja?

Rekovalescentna plazma se takođe ispituje. Ona se dobija iz donirane krvi pacijenata koji su se oporavili od kovida-19 i sadrže antitela protiv virusa koje je stvorio njihov imunski sistem.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.