Manifestacija “Mirdita, dobar dan”, koja prema rečima organizatora promoviše kulturu, umetnost i diskusiju o važnim pitanjima za odnose Srbije i Kosova, održava se u Beogradu već deceniju unazad i sada već tradicionalno svake godine izaziva burne reakcije u srpskoj javnosti. Ništa drugačije nije bilo ni ove godine, osim što se pored huligana, desničarskih stranaka i građana koji sa njima dele političke stavove, u hajku na ovu manifestaciju podigao i sam državni vrh Srbije.

Predsednik privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić prvi se usprotivio organizovanju ovog događaja, oštro poručivši da dok je on na čelu grada, neće dati saglasnost da se “Merdita, dobar dan” održi.

„Izričito sam protiv održavanja festivala koji godinama unazad direktno falsifikuje i menja istoriju kroz promovisanje takozvanog kosovskog kulturnog nasleđa, izuzimajući činjenicu da je ono srpsko, čime organizatori ovog festivala dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije“, rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da policija nema ingerencije kada je reč o skupovima koji se održavaju u zatvorenom prostoru, ali da takođe smatra da manifestaciju treba otkazati. Sličnog stava bila je i ministarka za brigu o porodici Milica Đurđević Stamenkovski, koja je ocenila da je cilj festivala isključivo “promocija interesa lažne kosovske države i njenih separatističkih institucija“.

Prema njihovim rečima, posebno je sporna odluka da se manifestacija ove godine održi od 27. do 29. juna, odnosno u vreme kada se u Srbiji proslavlja Vidovdan. Šapić je to ocenio kao “guranje prsta u oko čitavom srpskom narodu i srpskoj državi”.

Programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava i korganizatorka festivala Sofija Todorović, rekla je da Šapićeva izjava neće uticati na rad “Mirdita, dobar dan”.

„Izjava Aleksandra Šapića ne utiče na organizovanje festivala jer se festival već godinama mahom dešava u privatnim prostorima. Festival nikome ne gura prst u oko, on ni na koji način ne vređa niti ugrožava praznike u Srbiji“, rekla je Todorović za Radio Slobodna Evropa.

Ona je navela da je posebno zabrinjavajuće to što se čak i debate pominju u negativnom kontekstu, i da se predstavnici naših institucija javno protive dijalogu i razgovoru „ako nije onakav kakav oni dozvole da bude“.

Do kompromisnog rešenja došlo se u ponedeljak, kada su organizatori saopštili da će program biti modifikovan i da će događaji planirani za 28. jun biti raspoređeni u druga dva dana festivala.

„Cilj festivala je pre svega mir i saradnja i nije cilj da se na bilo koji način razdvaja društvo“, rekla je Tijana Đuknić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.