Kako je Leo Mesi postao “bivši fudbaler Barselone”: Dugovanja kluba, pravila La Lige, plata i “neadekvatna” pojačanja…

0

Kapiten Barselone Lionel Mesi ovog leta definitivno napušta klub sa Kamp Noua, potvrdili su Katalonc u saopštenju na sajtu kluba.

„Uprkos postignutom dogovoru i nameri potpisivanja novog ugovora, neće ga biti moguće formalizirati zbog ekonomskih i strukturnih prepreka (propisi španske La Lige)“, navodi Barselona u saopštenju.

„Suočen sa ovom situacijom, Mesi neće ostati u Barseloni. Obe strane duboko žale što se na kraju želje igrača i kluba ne mogu ispuniti”, dodaje sa u saopštenju.

Na kraju i poruka zahvalnosti koju navijači Barselone nikad nisu želeli da čuju.

„Barselona se zahvaljuje igraču na doprinosu širenju institucije i želi mu sve najbolje u ličnom i profesionalnom životu”, pisalo je u kratkoj objavi na društvenim mrežama. Premalo informacija da bi se razumelo gde je zapelo na relaciji Mesi – rukovodstvo Barselone.

Posle 21 godine ukupnog Mesijevog boravka u Barseloni, 38 trofeja i brojnih rekorda i zvanično je gotovo. Horhe Mesi, otac jednog od najboljih fudbalera sveta ikada, i predsednik Barselone Đoan Laporta sastali kako bi dogovorili uslove produžetka saradnje.

Prethodno je velika pometnja u Španiji nastala zbog odluke prvog čoveka La Lige Havijera Tebasa da proda gotovo 11 odsto udela u takmičenju investicionom fondu CVC Kapital Partners na period od 50 godina po ceni od 2,6 milijardi evra pod izgovorom “daljeg rasta i razvoja”, što je dovelo do pobune Real Madrida i Barselone, te optužbi o tome da niko nije bio upoznat o pojedinostima ove transakcije, pisao je Mundo Deportivo, a prenosi Mozzart sport.

Opet, katalonski dnevnik Mundo Deportivo ubrzo je u javnost izašao sa svim ključnim detaljima Mesijevog rastanka sa Barselonom, prema saznanjima njihovih izvora. Prvi faktor je – Đoan Laporta. Uprkos lošoj finansijskoj situaciji, na sastanku sa Bordom direktora Laporta je uspeo da se izbori za to da klub pristane na sve uslove koje je Mesi kontinuirano postavljao od prvog dana promena na vrhu, ali je zatim došlo do potpunog zaokreta. Horhe Mesi je počeo da da iznosi nove zahteve, što je dovelo do toga da Laporta podigne ručnu i prekine dalje razgovore. Navodno “umoran od svih uslova, zahteva, želja…”

Jedan od navodnih uslova bio e dovođenje Kristijana Romera. Atalantin štoper i šampion Južne Amerike sa Argentinom bio je izričita želja Mesija za jačanje tima na deficitarnoj poziciji štopera. Kako klub nije uspeo da završi transfer odmah zbog loše finansijske situacije, Mesijevo nezadovoljstvo počelo je da raste, što je kasnije dovelo do ovakvog raspleta.

Mundo Deportivo tvrdi da je Barselona pre nekoliko sedmica pokušala da angažuje Romera, ali je Atalanta postavila previsoke uslove – 50 miliona evra odmah. Barselona je navodno pokušala sa sledećom varijantom – 40 miliona evra u ratama, plus deset miliona evra u bonusima…

Mesi, kako prenose katalonski sportski listovi, smatra da Barselona nema dovoljno konkurentan tim za ispunjavanje najvećih klupskih ciljeva. Posle prošlogodišnjeg fijaska, Laportina uprava uradila je sve kako bi se tim pojačao na ključnim pozicijama. Dovedeni su Mesijev kum Serhio Aguero, zatim Memfis Depaj i Erik Garsija, ali to nije bilo dovoljno da Argentinac bude potpuno zadovoljan. Prvenstveno zato što smatra da se nije uradilo dovoljno na dovođenju Romera, ali i bar jednog pojačanja svetske klase.

Drugi faktor Mesijevog odlaska, prema pisanju španskih medija, jeste visina plate i ograničenja sa kojima se Barselona suočava jer je zbog ranjih plata igračima premašila dozvoljenu granicu, zbog čega sada mora da drastično smanji plate, kako bi se registrovali novi igrači bez kazni i proceduranlih zavrzlami.

Upravo je deo Barseloninog saopšenja probudio najveću diskusiju, jer se piše o “regulativama La Lige koji ne dozvoljavaju da se ugovor potpiše i sprovede u delo”.

Mediji navode da je plan Barselone bio da proda Serđija Roberta, Serhija Busketsa i Đordija Albu kako bi se smanjio pritisak na kasu i zadržao Mesi, ali je bilo jasno da Argentinac mora pristane na platu daleko nižu od dosadašnje. Jako javlja katalonski list Sport, u pitanju je smanjenje od čak 70 odsto.

Barselona je odgovorila da je “dogovor postignut” između dve strane, ali da zbog “finansijskih i strukturnih problema ne može da dođe do realizacije”.

Kako se navodi, ovaj četvrtak, 5. avgust, trebalo je da bude samo dan kada bi dve strane trebalo da potvrde zajednički interes o produžetku ugovora… Ipak, 5. avgust ostaće upamćen po danu kada je Leo Mesi, legenda Barselone, napustio klub.