Kako je “Konvoj slobode” blokirao glavni grad Kanade: Kamiondžije protestuju protiv novih propisa o vakcinaciji vozača

0
EPA-EFE/ANDRE PICHETTE

Sve liči na film „Konvoj“ Sema Pekinpoa – nekoliko stotina kamiona prešlo je u koloni više od 4.000 kilometara i na kraju blokiralo glavni grad Kanade, Otavu. Oni protestuju protiv novih propisa o vakcinaciji vozača, prenosi Dojče vele.

Takozvani „Konvoj slobode“ ispred zgrade parlamenta u Otavi dočekali su demonstranti. Iako su temperature bile ispod nule, na demonstracijama je, kako prenose kanadski mediji, bilo na hiljade ljudi.

Mahali su kanadskim zastavama i skandirali: „Sloboda!“ Nosili su transparente na kojima osuđuju premijera Džastina Tridoa i mere koje je njegova vlada uvela zbog korone.

Policija je stavljena u stanje pripravnosti, a Trido i njegova porodica su navodno, iz predostrožnosti, odvedeni na nepoznatu lokaciju u glavnom gradu. Iako glasni, protesti su uglavnom bili mirni.

Konvoj kamiona krenuo je nedelju dana ranije iz Vankuvera, na zapadnoj obali Kanade, a usput se priključivao sve veći broj vozila. Na mnogim mestima duž 4.400 kilometara dugačkog puta ka Otavi na istočnoj obali, pozdravljali su ih okupljeni građani.

Problem je vakcina

Kamiondžije su na ovaj način želele da iskažu nezadovoljstvo zbog novog propisa kojima se zahteva da vozači koji prelaze granicu SAD budu vakcinisani. Taj uslov su sredinom januara uvele i SAD i Kanada, a nevakcinisani kanadski vozači kamiona zato moraju u 14-dnevni karantin kada se vraćaju iz SAD. Istovremeno, američkim vozačima koji nisu vakcinisani nije ni dozvoljen ulazak u Kanadu. Sjedinjene Države prete trajnom zabranom ulaska u slučaju da se taj propis prekrši.

Mnogi upozoravaju da novi propisi dodatno ugrožavaju ionako napet lanac snabdevanja. S druge strane, Savez kanadskih vozača kritikuje organizatore protesta i navodi da je velika većina kanadskih vozača vakcinisana protiv koronavirusa.

Sličnu izjavu dao je i premijer Trido. On je u petak kamiondžije opisao kao „malu, marginalnu manjinu“ koja ne predstavlja većinu Kanađana. U toj zemlji do sada je potpuno vakcinisano više od 77 odsto stanovništva.