Kako je izbor za pesmu Evrovizije podelio Kipar: “Ova pesma je satanistička…”

0
Profimedia

(Beta) – Numera koja će predstavljati Kipar na Pesmi Evrovizije uzburkala je strasti u toj zemlji posle negodovanja nekih konzervativnih i desničarskih krugova koji je opisuju kao satanističku.

Izbor pesme “El Diablo” (Đavo) grčke pevačice Elene Cagrinu (Tsagrinou) izazvao je različite reakcije Kiprana, a udruženje nastavnika veronauke u srednjim školama izrazilo je “gnušanje” pesmom i zatražilo njeno povlačenje, navodi Asošiejted pres.

Udruženje je navelo da se stihovima “obećava doživotna odanost Satani i ispoveda ljubav” prema njemu.

“Dao sam svoje srce đavolu … jer mi govori da sam njegov anđeo”, neki su od stihova koji su izazvali revolt.

Ekstremno desna stranka ELAM navela je da pesma, i u slučaju da je njen tekst metaforičan, “napada i vređa” njihovu veru.

Najdalje je otišao neimenovani muškarac protiv kog je podignuta optužnica zbog incidenta ispred kiparskog javnog servisa, institucije koja je pesmu “El Diablo” izabrala za učešće na Pesmi Evrovizije.

Kiparska policija je danas saopštila da je muškarac optužen zbog upućivanja pretnji i izazivanja uznemirenja nakon upada u kompleks kiparske radiotelevizije zbog, kako je rekao, “bogohulnog” ulaska zemlje u ovogodišnje takmičenje Pesma Evrovizije.

Svedoci jučerašnjeg incidenta rekli su policiji da je muškarac pretio zaposlenima u informativnoj redakciji Kiparske radiodifuzne korporacije i tvrdio da izbor pesme predstavlja vređanje hrišćanstva.

Na snimku se vidi kako on vrišti na brojne zaposlene u dvorištu i pita ih kako mogu da opravdaju podršku takvoj pesmi.

Kiparska novinska agencija je javila da su televiziji upućene pretnje putem telefona da će “biti spaljena” zbog pesme.

Drugi građani Kipra su istovremeno podržali pesmu na društvenim mrežama, ocenjujući je kao dobru, dok njene kritičare opisuju kao verske fanatike.

Najbolji rezultat na Pesmi Evrovizije Kipar je ostvario 2018. godine kada je osvojio drugo mesto sa numerom “El Fuego” koju je izvela Eleni Fureira.