Ime Darka Šarića se prvi put pojavilo na radaru srpske policije još 2001. godine. Tada je do jednog, sada penzionisanog inspektora Uprave kriminalističke policije (UKP) došla informacija o velikoj količini kokaina sakrivenog u jednoj pošiljci banana. Tadašnja savezna policija je sačekala pošiljku sa bananama u Luci Bar, ali je brod iznenada promenio kurs i umesto Bara otplovio za Tivat gde je bila smeštena vojna mornarica. Nikada nije otkriveno da li je pored banana u tovaru bilo i kokaina.

Kako se u srpskim policijskim izveštajima nije pojavljivalo ime sada poznatog Pljevljaka, inspektori policije zatražili su pomoć Interpola. Tada su prvi put zapravo saznali da je reč o čoveku poreklom iz Pljevalja koji je 1997. godine bio hapšen zbog pranja para i mnogih drugih krivičnih dela u Belgiji i još nekim zemljama zapadne Evrope. U isto vreme, dobili su i prvi put fotografiju ovog čoveka. Osim što su sada znali o kome je reč, inspektori nisu pronašli dokaze na osnovu kojih bi mogli da ga uhapse.

Od tada, pa sve do 2006. godine, Šarić za policiju u Srbiji nije postojao. Ni u jednom izveštaju njegovo ime se nije spominjalo. Ipak, te godine, Šarić je zapao za oko stranim policijskim službama, posle jednog događaja u Cirihu. Naime, čovek poreklom sa ovih prostora, slučajno je na ulazu u garažu primetio bombu ispod svog automobila. Pozvao je policiju koja je deaktivirala napravu i krenula tragom eksploziva, detonatora… Ispostavilo se da je upaljač bombe bio povezan sa mobilnim telefonom, a da je broj koji je atentator za aktivaciju bombe trebalo da pozove bio iz Srbije, tačnije iz Telekomove mreže 064. Dalja istraga je dovela do imena Darka Šarića, posle čega su mnoge evropske zemlje počele da pokazuju interesovanje za ovog Pljevljaka.

Srpska policija, kao i njihove kolege iz inostranstva posle spomenutog događaja u Cirihu, počinje intenzivnije da se bavi Šarićem. Njegovo ime počinje da se pojavljuje u prepiskama sa stranim policijama. Ipak, kapaciteti SBPOK-a u tom periodu bili su takvi da naredne dve godine, dakle od 2006. do 2008. ništa nije urađeno. Najbliže mu prilaze kada u novembru 2007. godine u garaži u Novom Beogradu koja se vodi na ime Duška Šarića nalaze 20 kilograma heroina. Ipak, dokaza za hapšenje Darka Šarića ili njegovog brata, nema. Iza rešetaka završio je njihov rođak Arso Šarić. Inspektori zaduženi za rad na slučaju „Šarić“ tada su obavestili svoje pretpostavljene o razmerama do kojih su se Šarići razgranali…U novom broju Nedeljnika pročitajte kako su stvorena prva velika imena podzemlja u Srbiji sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, kako su početkom raspada SFRJ 1991. godine neki od njih postali nacionalni heroji, komandanti paravojnih formacija, kako su nastali i radili „grupa Amerika“, „zemunski klan“, Darko Šarić i „škaljarski“ i „kavački klan“… Kako su „crnogorci“ napustili Beograd krajem devedesetih da bi se u njega vratili sredinom dvehiljaditih, kako je Dušan Spasojević organizovao transport heroina, kako je otkriven Darko Šarić i zašto je izbio rat u Kotoru…

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 13. FEBRUARA.

DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NETОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.