Kako izgleda dan jednog softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

0
Privatna arhiva

Imali smo prilike da za vreme praznika zavirimo u jedan dan IT stručnjaka. Sa nama je podelio svoja iskustva Luka Bulatović, Software Engineer 2 iz Azure Data tima u Microsoft razvojnom centru u Srbiji. Zapravo nam je dočarao čime se to bavi on i njegov tim. Šta je to što može da očekuje neko ko je iskusan ili se tek upušta u ovu industriju, a želeo bi da postane Lukin kolega, ali i kako se to postaje. Predstavio nam ono „iznutra“ što se ne vidi, a ovu profesiju čini tako posebnom i interesantnom.

Luka, za početak, kako izgleda dan jednog iskusnog softver inženjera u Microsoft razvojnom centru u Srbiji (MDCS-u)?

Prosečan dan jednog softver inženjera u MDCS-u postaje sve apstraktniji pojam što se više iskustva stiče u kompaniji. Upravo činjenica da je svaki dan različit i dinamičan na svoj način predstavlja jedan od glavnih razloga zašto volim posao u ovoj kompaniji. Moj ritual je da radni dan započnem čitanjem mejlova i Teams poruka, kao i pregledom rasporeda sastanaka tog dana. Pre pandemije, nakon tih aktivnosti i planiranja ostatka dana otišao bih na doručak ili kafu sa nekim od kolega. Kako je radno vreme fleksibilno, lako je uskladiti privatan život i posao. U zavisnosti od konkretnog dana, dolazak na posao može da bude u bilo kom delu prepodneva, a u nekim slučajevima i kasnije.

Tokom radnog dana prepliće se mnoštvo aktivnosti vezanih za konkretan posao. Kao iskusan softverski inženjer, osim rada na svojim projektima, zadužen sam i za pomaganje drugim članovima tima, vođenje praksi i aktivno učestvovanje u diskusijama o projektovanju novih funkcionalnosti na kojima drugi rade. Osim toga, deo vremena se ulaže i u analizu već postojećih delova sistema i načina na koje se u njemu detektuju, kratkoročno otklanjaju i dugoročno rešavaju problemi. Svaki dan sadrži i određen broj sastanaka čiji koncepti variraju od striktno tehničkih diskusija do opuštenih druženja.

Moj omiljeni je dnevni sastanak najužeg tima kome prisustvuje desetak ljudi, na kom delimo svoj progres za prethodni dan, uz eventualnu neformalnu diskusiju o problemima, dilemama i zaključcima na koje smo naletali. Deo jednog radnog dana su, osim redovnog posla, i druženja sa kolegama. Dok smo radili u kancelariji, najviše sam voleo da odigram partiju stonog fudbala, nakon čega bih se dodatno odmorio u foteljama za masažu uz “Crnu ovcu” (sledoled).

Tokom rada od kuće, trudim se da i dalje odmaram od posla tokom radnog vremena, pa u pauzama odgledam novu epizodu serije ili odem na ručak sa nekim iz tima. Vreme provedeno na poslu niko ne meri i ja svoj radni dan završavam uglavnom kada zaokružim celinu koju sam za taj dan planirao. Veoma mi je bitno da održavam dobar balans između privatnog života i posla, tako da se trudim da se potpuno distanciram od posla čim procenim da je vreme za završetak jednog radnog dana. Smatram da bi me previše uplitanja posla u privatni život brzo sagorelo i negativno uticalo na moju produktivnost.

Foto promo

Koje su to inovacije na kojima radi vaš tim?

Među korisnicima našeg proizvoda nalaze se neke od vodećih svetskih kompanija iz mnoštva različitih oblasti. Prepoznatljiva korporacijska imena iz sveta sporta, medicine, umetnosti, automobilske industrije i ekonomije samo su deo klijenata koji koriste Azure platformu. Biznis potrebe naših korisnika često se menjaju i poboljšavaju, a Microsoft u stopu prati njihove želje i adaptira svoja rešenja novim trendovima. U timu konstantno osmišljavamo i razvijamo nove funkcionalnosti baza podataka na Azure platformi. Pored toga, redovna reevaluacija postojećih rešenja omogućava nam da nalazimo načine da ih iznova dodatno optimizujemo i unapređujemo, čime neretko pomeramo granice mogućnosti cloud baza podataka.

Šta je to specifično što čini da vaš tim tako dobro funkcioniše?

Količina koda koji je deo Azure platforme je nešto što nisam mogao ni da zamislim pre zaposlenja u Microsoft-u. Verujem da ne postoji inženjer koji poznaje i 1% koda koji čini ceo projekat. Uzimajući u obzir da se svaki dalji razvoj oslanja na postojeće celine i rad drugih inženjera, poverenje je ključna stavka koja doprinosi tako dobrom funkcionisanju našeg tima. Sigurnost u to da na najbolji način možeš da iskoristiš znanje i rad svojih kolega, kao i u to da će kolege na isti način moći da koriste ono što ti proizvedeš, esencijalna je za naš timski uspeh. Inženjeri postaju eksperti u različitim oblastima i svaka od njih poseduje svoju hijerarhiju znanja. Junior inženjeri neke segmente bolje poznaju od iskusnih senior inženjera i znanje se konstantno razmenjuje u svim pravcima. Dosta vremena i truda ulažemo u način komunikacije unutar tima što pomaže u tome da optimalna rešenja budu pronađena na najefikasniji način. Kultura je takva da se svako mišljenje vrednuje jednako i od ranih dana zaposlenja inženjer počinje aktivno da učestvuje u zahtevnim tehničkim diskusijama. Takođe, količina stvari koje mogu da se nauče tokom rada u našeg timu je efektivno beskonačna, što doprinosi tome da inženjeri konstantno nailaze na nove izazove i prilike za napredak. Takva priroda posla čini inženjere konstantno motivisanim i produktivnim.

Znamo da je trenutno otvoren konkurs za više od 40 pozicija upravo za softver inženjere, koja je vaša poruka i savet kolegama i koleginicama koji žele da se prijave?

“Nisam ja dovoljno dobar za posao za stalno u Microsoft-u” i “Hoću još ovo da naučim pre nego što se prijavim” su dve rečenice koje najčešće čujem kao obrazloženja za neprijavljivanje za posao. Što duže radiš u Microsoft-u, to više shvataš koliko ne znaš, tako da je potpuno očekivano konstantno učenje i napredovanje i na samom poslu. Našem timu je najbitniji način na koji neko razmišlja i kako bi se uklopio u kulturu našeg rada. To je i ono u šta pokušavamo da dobijemo uvid tokom procesa zapošljavanja i intervjua. Nije nam od značaja činjenica koliko je komplikovanih zadataka kandidat provežbao i alternativnih biblioteka naučio neposredno pred intervju.

Ono što intervjueri i kasnije kolege cene kod inženjera su njegov prirodan tok misli, način na koji izvodi zaključke, snalaženje i postavljanje pravih pitanja u nepoznatim situacijama. Način na koji sam se ja spremao za intervjue, a koji smatram dosta boljim od učenja enormnog broja tipičnih intervjuerskih zadataka, predstavljao je jednostavno obnavljanje svih stvari koje znam. Prošao sam svoj CV, podsetio se svega što su moji kvaliteti i postojeća znanja, i uložio sav fokus u to da ih na pravi način upotrebim na intervjuu. Verujem da bi me nalet novih informacija pred sam intervju samo nepotrebno preopteretio i omeo u tome da na pravi način demonstriram i ono što znam odranije. Sve u svemu, za intervju i posao u Microsoft-u nikada nisi dovoljno pripremljen. Nema svrhe oklevati jer nema šta da se izgubi, tako da savetujem svima da se fokusiraju na svoje postojeće kvalitete i što pre prijave.