Direktorka Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ Snežana Pajović izjavila je da genetski profil svakog od nas nosi određene zapise u genima, koji određuju da li postoji veća ili manja predispozicija za oboljevanje od kovida 19.

To je utvrđeno istraživanjem na kome rade istraživači Laboratorije za radiobiologiju i molekularnu genetiku tog instituta, a kako Pajović dodaje genetski markeri jasno ukazuju na mogući tok razvoja oboljenja, što omogućava preventivno delovanje.

Njihovim istraživanjem, ističe ona, doprinosimo novim saznanjima – koji su genetički parametri kod obolelih povezani sa težom kliničkom slikom i tako definišemo koje su osobe podložnije da razviju komplikacije.

„Naravno neophodno je u analizu uključiti i sve dosad poznate faktore rizika za komplikacije usled kovida, da bi procena rizika bila što preciznija“, rekla je ona i dodala da rezultati takvih istraživanja mogu da pomognu u proceni primene postojećih lekova u borbi protiv korona virusa.

„Rezultati ovakvih istraživanja mogu značajno da pomognu i u proceni primene postojećih lekova u borbi protiv kovida 19, a izuzetno je važno da Srbija ima svoje mesto u stvaranju novih saznanja u ovoj oblasti“, dodaje dr Pajović.

Kako je rekla, Srbija nema podatke o detaljnoj genetičkoj strukturi svoje populacije i zato ne mogu da se iskoriste već postojeće baze podataka.

Naučno-istraživački rad na tom projektu trajaće 18 meseci, a osim na njemu, istraživači Vinče rade i na testiranju lekova protiv kovida-19 koji su već u upotrebi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.