Kako dobiti izbore na osnovu katastrofalnih rezultata – Čitajte u Mond diplomatiku

1
AP Photo/Manish Swarup, via Tanjug

Politika otvorene diskriminacije prema muslimanskim i hrišćanskim manjinama. Izrazito razočaravajući ekonomski i socijalni bilans. Nimalo povoljan kontekst… Pa opet, nacionalistički premijer Indije ponovo je izabran na tu funkciju, i to sa udobnom većinom.

Na parlamentarnim izborima na kojima se izjasnilo 900 miliona građana i građanki Indije (više od desetine ukupnog stanovništva planete), Indijska narodna partija (Bharatiya Janata Party – BJP), politička organizacija Narendre Modija, osvojila je 303 od 543 poslanička mesta.

To znači da joj ne treba podrška ostalih organizacija iz njene koalicije, Nacionalnog demokratskog saveza (National Democratic Alliance – NDA), kako bi vladala.

Po navici, premijer je prosto izbegao da se bavi škakljivim temama. Kampanja koju je vodio omogućila mu je da skrene pažnju sa ekonomije koja se nalazi u najtežoj situaciji još od 1990-ih: stopa nezaposlenosti viša je nego što je bila poslednjih četrdeset godina, poljoprivredni sektor je u krizi, izvoz je opao (uprkos nestabilnom kursu rupije), kao i investicije, smanjio se broj direktnih stranih investicija (DSI), stopa potrošnje je mizerna, itd.

Dok je ekonomski razvoj bio centralna tema njegovog predizbornog programa 2014. godine, Modi se 2019. opredelio za temu bezbednosti, obećavajući, na primer, da će iz zemlje proterati neprijavljene imigrante iz Bangladeša. Najviše je iskoristio napad jedne džihadističke grupe iz Pakistana na selo Pulvama (Kašmir) u kom je život izgubilo preko četrdeset indijskih vojnika.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Mond diplomatika, koji se dobija na poklon uz svaki primerak Nedeljnika. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Naslovna strana novog Nedeljnika

1 KOMENTAR

  1. Razlog,zašto je dr. Stojković otišao iz Srbije na prestižni Harvard,nije ništa drugo,nego saznanje da je BU pao na Šangejskoj listi,da ima falsifikata diploma,doktorata itd,tj sistem lečenja.Pored toga,falsifikati doktorata,vlast koja to odobrava,razlog je zašto je mnogopoštovani dr.Stojković uhvatio prvi avion za DEMOKRATIJU.

Comments are closed.