Kako do 3.000 dinara za vakcinisane: Isplata 20. juna, prijavljivanje od od 1. do 15. juna

0
Foto: Profimedia

Svi građani Srbije koji prime makar i prvu dozu vakcine u Republici Srbiji do 31. maja imaće pravo na dodatnu finansijsku pomoć države u iznosu od 3.000 dinara za vakcinisane. Prijavljivanje će trajati od 1. do 15. juna, i to na isti način kao i za pomoć od 60 evra.

Pravo na dodatnih 3.000 dinara imaju svi građani Srbije stariji od 16 godina, a pomoć će biti isplaćena do 20. juna.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će već danas na sednici Vlade Srbije biti usvojena uredba kojom se definišu svi detalji.

“Pomoć važi za sve koji će do 31. maja primiti makar jednu vakcinu, ona je neophodna. Od 1. do 15. juna traje prijavljivanje, i to na isti način kao i za 60 evra, preko sajta Uprave za trezor. Svako ko se prijavi dobiće do 20. juna i tu pomoć od Vlade Srbije”, rekao je ministar i dodao da penzioneri ne treba da se prijavljuju.

On je najavio da će isplata ove pomoći od 3.000 dinara početi od 12. juna.

Mali je istakao da na ovaj način država želi da motiviše ljude da se vakcinišu, kako bismo se što pre vratili normalnom životu.

“Potrebno je da što pre dođemo do kolektivnog imuniteta kako bi se ekonomija otvorila u potpunosti. Sada nam je, pored očuvanja zdravlja građana, najvažnija borba za ekonomiju, nova radna mesta i više stope rasta. Upravo zato je doneta i ova nova mera. To je samo deo trećeg paketa pomoći kojim pomažemo privredu i građane Srbije”, rekao je ministar, prenosi Blic.

Za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć nije bitno koju vakcinu su građani primili od 4 dostupne u našoj zemlji, a to su vakcine proizvođača Sinofarm, Fajzer, Astra Zeneka i Sputnjik V.

Danas počinje isplata prvih 30 evra penzionerima, a sutra korisnicima socijalne pomoći i licima u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

U ponedeljak sledi isplata 50 odsto druge minimalne zarade, što je deo paketa pomoći privredi, a od 12. maja počinje isplata prvih 30 evra za sve sugrađane koji su se prijavili.