“Kako da budem nacionalista kada ne znam ni koje sam narodnosti”: Tako je govorila Milka Babović, večna desetka za “umetnički dojam”

0
Screenshot YouTube

Legendarna televizijska sportska novinarka Milka Babović preminula je danas.

Zbog zdravstvenih tegoba nedavno je hospitalizovana hospitalizovana, a iako su hrvatski mediji pisali da je “borbenog duha”, izgubila je bitku sa koronavirusom.

Mlađi ljubitelji sporta ne sećaju se Milke Babović i “njenog toplog glasa”, a u mnogim arhivama mogli bi da pronađu šture navode o tome kako je bila reprezentativka Jugosalvije u atletici, rekorderka svoje zemlje, studentska prvakinja sveta i dva puta sportistkinja Jugoslavije.

Ipak, Jutarnji podseća na to da je “u paralelnom sportskom univerzumu”, sa druge strane sportskog borilišta, kao sportska novinarka, ostavila možda i dublji trag.

I zaista, ko je makar jednom pogledao njen prenos umetničkog klizanja, taj sport više nikada nije posmatrao na isti način.

Ono što je uspela da očuva, jeste činjenica da su je svi svojatali i da je uspevala da bude voljena svuda. U jednom nedavnom intervjuu to je i sama objasnila.

“Ja sam hrvatska sportašica iako su mi to neki zbog porijekla osporavali. Moji su korijeni odsvud, otac mi je bio Crnogorac, majka srijemska Njemica koja je djetinjstvo provela u Francuskoj. Očev otac, moj djed, ratovao je s Turcima pod Skadrom, djed po majci je bio austrougarski oficir koji je službovao u Zagrebu. Oca su ustaše tijekom Drugog svjetskog rata odvele u zarobljeništvo, nas su protjerali. Unatoč svemu, nikad mi na pamet nije palo da su to učinili Hrvati, učinili su to “radikalni ljudi” kakvih, nažalost, ima uvijek i ima ih svugdje. Svašta smo kao obitelj prošli, ali to nikad nisam pripisivala ljudima određene nacionalnosti. Kako bih i mogla biti, kad ni sama nisam niti jedne određene narodnosti”, rekla je Babović.