Kako će početi školska godina i koje će biti nove mere: Uskoro sednica Kriznog štaba

0
Foto Profimedia

Medicinski deo Kriznog štaba tražio je konsultacije i sednicu, i trebalo bi da se uskoro održi, rekao je epidemiolog Predrag Kon. Na stolu će, kako očekuje, biti pitanja uvođenja novih mera i načina održavanja nastave u novoj školskoj godini.

Predrag Kon je u razgovoru za Tanjug naglasio da će glavna tema na sednici biti rast broja obolelih i mere kojima je moguće stati na put daljem rastu broja novozaraženih.

Kaže da sada obolevaju i vakcinisani, jer dolazi do proboja imuniteta, što dodatno otežava borbu sa korona virusom.

Moramo da shvatimo da moramo da vratimo ozbiljnost na nivo koji smo imali, jer ponovo raste broj obolelih. Same brojke će opametiti ljude, nažalost. Kažem nažalost, jer da smo se ranije opametili, sprečili bismo ovaj rast. Ja očekujem sednicu, medicinski deo je tražio konsultacije i sednicu, mislim da će to uskoro biti”, ističe epidemiolog.

Da li će biti rigoroznijih mera

Na pitanje da li se očekuju rigoroznije mere, Kon kaže da su najveći problem slavlja i mesta gde nije moguće obezbediti prisustvo samo onih građana koji su zaštićeni, odnosno vakcinisani.

“Ja ne želim ništa da prejudiciram, naravno da imam svoj stav, ali najbitnije je da se smanje kontakti, pogotovo onih koji nisu zaštićeni. Vidimo da čak i vakcinisani obolevaju, što znači da dolazi do proboja imuniteta i samim tim ne možemo se ponašati kao da rizika uopšte nema. Kada se okupe svi koji su vakcinisani, čak je deset puta manji rizik nego kada se okupe nevakcinisani”, objašnjava on.

Biće različiti modeli nastave

Kada je reč o načinu na koji će se od septembra održavati nastava, Kon kaže da na tome radi grupa ljudi iz Ministarstva prosvete i sa Instituta “Batut”, te da su oni napravili protokol za polazak u škole.

“I to će biti prezentovano na štabu, a sam način održavanja nastave zavisiće od epidemiološke situacije. Biće različiti modeli nastave, a normalno zavisiće i od, moram da kažem, vakcinisanosti. Kada postane jasno da je obolevanje prisutno u jednom razredu ili nekoj grupi – to neće biti diskriminacija ili bilo kakva podela. To je epidemiološki zadatak”, poručio je Kon.

Upitan kada se, prema procenama, očekuje pik trenutnog talasa, Kon ukazuje na to da Srbija u ovom trenutku dostiže taj vrh, ali ukazuje i na to da “imamo i dalje masovna okupljanja sa jedne strane, a sa druge masovne povratke sa letovanja i formiranje kolektiva i sigurno će se produžiti porast”.

Kon kaže da svi podaci pokazuju da se neće dostići nivo zaraženih koji je bio na početku godine, međutim upozorava da, zbog proboja imuniteta kod vakcinisanih osoba, ni to nije nemoguće.