Kako će ishod “midterm” izbora uticati na abortus, a kako ovo pravo utiče na izbore: “Devet država u političkom limbu”

0
Beta/AP Photo/Jose Luis Magana

Odluka Vrhovnog suda prošlog petka da poništi Roe protiv Vejda imala je skoro trenutni efekat: čim su sudije izdale svoje mišljenje, medicinski radnici u Viskonsinu su prestali da pružaju usluge abortusa.

To je zato što je Viskonsin jedna od nekoliko država koje su već imale zakon o zabrani abortusa u svojim knjigama, pre nego što je slučaj iz 1972. uspostavio pravo na abortus. U slučaju Viskonsina, zakon datira iz 1849. godine, godinu dana nakon što je Viskonsin postao država. Iako se zakon nije koristio u modernim vremenima, a demokratski državni tužilac Viskonsina Džoš Кaul obećao je da ga neće sprovoditi, odluka Vrhovnog suda značila je da lokalni tužioci iznenada mogu da odluče da postupe po zakonu.

Dakle, pružaoci usluga tretiraju abortus kao efektivno ilegalan dok se ne dogodi nešto što bi razjasnilo situaciju.

Demokratski lideri iz Viskonsina sada se bore da pronađu to “nešto”, piše Time.

Viskonsin nije usamljen u ovoj situaciji.

Dok se očekuje da će oko polovine država zabraniti ili strogo ograničiti abortus u roku od nekoliko meseci, a 20 država i Vašington DC pokušavaju da zaštite pristup abortusu, manja grupa saveznih država je u političkom limbu.

U devet država trenutno se osporava zakonitost abortusa.

U najmanje šest – Viskonsinu, Mičigenu, Pensilvaniji, Arizoni, Severnoj Кarolini i Кanzasu – ishod “izbora na polovini mandata” (midterm elections) izbora 2022. mogao bi da odredi budućnost prava na abortus u bliskoj budućnosti.

Proporcionalno tome, u većini od ovih devet država, abortus je postao glavna tema kampanje.

Demokrate se nadaju da će iskoristiti ovo pitanje kako bi ojačale svoju bazu i zadržale umerene birače u predgrađu, koji su bili ključni za njihov uspeh na nedavnim izborima, dok republikanci imaju mešovit pristup. Neki državni kandidati GOP-a udvostručuju svoju podršku pričom o zabrani abortusa, dok drugi ignorišu ovu temu, baveći se ekonomskim i drugim pitanjima.

Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija nude savršene studije slučaja o trkama guvernera i državnih tužilaca. U sve tri države republikanci kontrolišu državna zakonodavna tela, a demokrate palatu guvernera. Sva tri aktuelna demokratska guvernera uložila su veto na zakon protiv abortusa koji su usvojili republikanski poslanici u prošlosti, a njihovo prisustvo na funkciji sada je glavna prepreka novom zakonu protiv abortusa.

U Severnoj Кarolini, Ohaju, Ilinoisu i Mičigenu većina u Vrhovnim sudovima Saveznih država jasno će odrediti dalju politiku. Demokrate će sasvim sigurno omogućiti ženama da dobiju svoja prava u vezi sa abortusom. Republikanci sasvim sigurno neće čekati da uvedu zabranu.

U ove četiri države očekuje se da Vrhovni sudovi odluke donose tesnom većinom, rezultatom 4-3, što dodatno povećava važnost “midterm” izbora.

Кako sve veći deo zemlje ograničava pristup abortusu i drugim oblicima reproduktivne zdravstvene zaštite, ovogodišnji izbori u preostalim državama – gde su zakoni nejasni – sada imaju izuzetnu težinu.