Kada je pravo vreme za prvi telefon

  Piše Ana Mirković, DCI

  0

  Dete od oko 10 do 12 godina postaje odlučno u tome da mu je mobilni telefon potreban, jer ukoliko ne može da se čuje i razmenjuje poruke sa svojim drugarima, njegov socijalni život “ne postoji”.

  Ne postoji neko opšteprihvaćeno pravilo, ali recimo da je polazak u školu trenutak kada roditelji krenu da razmišljaju o kupovini prvog telefona za svoje dete. Telefon školarcima olakšava dogovore u vezi sa školom i slobodnim aktivnostima, a u ovo novo doba – služi i da lakše komuniciraju o školskim i domaćim zadacima. To jeste velika olakšica za današnje roditelje, ali šta je na drugoj strani medalje?

  Deca dobijanjem telefona, dobijaju svoj medij u uzrastu u kojem nisu zreli da sami kritički razmišljaju i prosuđuju o potencijalnim opasnostima. Radoznali su, lako stupaju u komunikaciju i ne znaju da prepoznaju nečiju lošu nameru. Dete koje još nije ni tinejdžer, nema svest da svaki sadržaj koji podeli sa nekim, pa makar da je i samo jedna osoba u pitanju, može biti vidljiv izrazito velikom broju ljudi. Deleći ga, dolazi u situaciju da postane meta omalovažavanja, vređanja, nipodaštavanja, što je veoma bolno za svako dete. Tu gotovo da nema privatne komunikacije.

  Ipak, to ne znači da će biti potrebno da svakodnevno kontrolišete svoje dete i proveravate u koje svrhe koristi telefon i na koji način. To i nije poželjno. Umesto toga, razgovarajte sa njim/njom.

  Dešava se, mogu čak slobodno da kažem vrlo često da roditelji, u svojoj želji da zaštite dete preteraju u kontroli deteta, što neretko može da dovede do potpuno suprotnog efekta. Jedino rešenje je da uspostavite odnos poverenja, a ono je povezano sa odgovornošću koju osećamo jedni prema drugima. Deca stalno otkrivaju nove univerzume informacija, a ukoliko imaju otvorenu komunikaciju sa svojim roditeljima, podeliće sa njima sve ono što im je važno.

  Ono što je izazov za roditelje jeste strah da se neće dobro snaći, ipak često je – baš kao i deci, potreban samo jedan klik da bi došli do željenih informacija koje mogu da im pomognu. Bezbedni klinci je sajt za roditelje na kojem svako može pronaći koristan savet na temu modernog roditeljstva, ali i čuti mišljenja stručnjaka i drugih roditelja o relevantnim temama iz ove oblasti. Od 29. oktobra na četiri podcast kanala – Deezer, Spotify, M-xcloud i SoundCloud i YouTube kanalu kompanije Vip mobile dostupan je podcast Bezbedni klinci, gde možete poslušati sjajan uvod u temu ovog teksta – “Kako slušati i razumeti decu?”, a krajem svakog meseca, biće emitovana nova epizoda.

  Slušajmo se, roditelji!