Osobe koje ne mogu bez kofeina smatraju da je svako doba dana vreme za ispijanje kafe, ali nova studija koju je sprovela američka vojska pokazuje da nije svejedno kad se kofein unosi u organizam, pogotovo ako želite da vas razbudi.

Istraživači iz vojske SAD razvili su algoritam koji svakom pojedincu daje ličnu preporuku kad je vreme za konzumiranje kofeina, kako bi i sa malom dozom kafe postigao maksimalan nivo budnosti, prenosi Science Daily.

Studija pokazuje da je ovaj algoritam ljudima povećao nivo budnosti i spremnosti za 64 odsto, i to bez konzumiranja više kofeina nego inače. Osim toga, studija je ustanovila i da se uz pomoć smišljenog rasporeda za uživanje u kafi i pravilnog doziranja potrošnja kofeina može smanjiti i do 65 odsto, a da budnost pojedinca ostane na visokom nivou, prenosi N1.

„Algoritam zavisi od sposobnosti preciznog predviđanja o tome kako pojedinac reaguje na nedostatak sna i kako reaguje na kofein“, objasnio je koautor studije Žak Rifman, naučnik američke vojske. „Jednom kad algoritam otkrije kako neko reaguje na nedostatak sna i nedostatak kofeina, on stvara na hiljade predloga za najbolje vreme unosa kofeina“, objasnio je Rifman.

Program upoređuje te predloge, sve dok ne ustanovi koje je vreme najbolje za kafu kako bi budnost bila na najvišem mogućem nivou.

Da bi došli do ovih otkrića, istraživači su sprovodili „testove budnosti“ kojima su utvrđivali koliko brzo ljudi ispunjavaju određene zadatke. Te rezultate su ubacili u algoritam koji je onda predvideo kako manjak sna i kofeina utiču na budnost tokom celog dana.

Rifman kaže da je algoritam razvijen prvenstveno za vojnike, ali da će moći da ga koriste i civili. „Nažalost, ne postoji jednostavan način da sami utvrdite kad je za vas unos kafe najdelotvorniji“, rekao je Rifman.

Zbog toga njegov tim radi i na razvoju aplikacije za pametne telefone koja bi identifikovala količinu kofeina koju već imate u telu i nivo vaše pospanosti, a u obzir bi uzimala i u koje doba dana biste želeli da ostanete budni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.