Kada će početi škola u Hrvatskoj: “Cilj je 7. septembar, ali sve zavisi od epidemiološke situacije, moguće i odlaganje”

0
Foto: Profimedia

Hrvatski ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je danas da je cilj da deca 7. septembra krenu u školu, iako će datum početka školske godine uveliko zavisiti od razvoja epidemiološke situacije u zemlji, javlja agencija Hina.

“Taj datum uveliko će zavisiti od epidemiološke situacije u Hrvatskoj i ako bi slučajno došlo do promena moguće je i taj datum promeniti”, kazao je Fuchs na sednici vlade, podnoseći izveštaj o aktuelnoj situaciji vezanoj za koronavirus.

On je najavio da će u ponedeljak biti objavljena uputstva za postupanje i odvijanje obrazovnog procesa u školama i predškolskim ustanovama, koja su izradile stručne službe ministarstva u saradnji s epidemiolozima.

U tom dokumentu biće navedeno na koji način škole treba da se pripreme za početak školske godine, definisan ulazak i izlazak dece iz škole, kretanje unutar zajedničkih prostorija i niz drugih mera u cilju  sigurnog odvijanja nastave.

Fuchs je ponovio da postoji nekoliko scenarija koji će zavisiti od epidemiološke situacije u zemlji, pojedinim županijama, kao i delovima pojedinih županija.

Na primer, u Splitsko-dalmatinskoj županiji nema nijedan pozitivan slučaj na ostrvu Visu pa ne bi bilo logično da se isti scenario primjenjuje u tim lokalnim školama, naveo je on.

O maskama u školama stav je da se one moraju nositi pri dolasku i odlasku u javnom prevozu i unutar samih škola za više razrede, od petog razreda nadalje, kada se deca kreću po hodnicima i mešaju sa drugim razredima.

Tokom nastave maske će deca moći da nose ukoliko to žele, ali to neće biti obaveza, istakao je Fuchs.

Dodao je da stručne službe popunjavaju sadržaj elektronskih materijala koji će se možda koristiti ako dođe eskalacije epidemije, pri čemu se predviđa da bi deo učenika bio u školi, a deo kod kuće, odnosno deca bi se rotirala u školi.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je istakao da je najvažnija poruka da je početak škole predviđen za 7. septembar.

(Beta)