“Kada će kraj epidemije? Može se očekivati na leto, ali pod jednim uslovom…”

1
YouTube screenshot/n1

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Branislav Tiodorović izjavio je jutros da se potpuno smirivanje epidemilooške situacije može očekivati na leto, ali pod uslovom da vakcinišemo 3 miliona ljudi.

On je naveo i da na sutrašnjem Kriznom štabu verovatno neće doći do popuštanja mera, jer raste broj prvih pregleda u kovid ambulantama.

“Raste nam broj prvih pregleda u kovid ambulantama, i još se javljaju porodične infekcije. Ima celih zaraženih porodica. Usled ovog lepog vremena je došlo do većeg opuštanja u smislu da nisu poštovali svi sve mere – najmanje jedan i po, dva metra razdaljine napolju i nošenje maske i dezinfekcija ruku u zatvorenom prostoru. To nam može dati verovatno blagi porast ili održavanje situacije na ovom sadašnjem nivou”, rekao Tiodorović za RTS i dodao da se i dalje vidi da kovid bolnice imaju veliki broj pacijenata.

da je epidemijska kriva zaravnjena na visokom nivou, i da svaki dan imamo barem 20 do 25 odsto potvrđenih od ukupnog broja testiranih.

“U poslednjih nekoliko dana raste nam broj prvih pregleda u kovid ambulantama što govori da je virus tu. Javljaju se čak i porodične infekcije i moramo da računamo da je zbog lepog vremena, došlo je do većeg opuštanja jer nisu korišćene sve mere koje su predviđene”, istakao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, sve to će dati verovatno blagi porast, već se vidi da kovid bolnice imaju i dalje dosta veliki broj pacijenata, to se može popraviti samo ako budemo vrlo odgovorni.

Tiodorović kaže da opuštanje može da razume, psihološki je ovo veoma težak problem, traje predugo, ali je siguran da ceo medicinski deo Kriznog štaba misli da je vrlo važno da očuvamo barem narednih dana situaciju na ovom nivou, da se mere poštuju, da nema popuštanja, da izdržimo dok se vakcinacija bude sprovodila.

“Vrlo je važno da za vakcinaciju imaju mirniju situaciju, da imamo opadajući trend obolevanja, da imamo kontrolisaniju, da se vakciniše mnogo veći broj ljudi, i da na taj način obezbedimo kolektivni imunitet”, rekao je Tiodorović.

“Nema velikih promena i novosti, priča se da je južnoafrički soj možda malo opasniji nego britanski. Možemo reći da su vakcine koje primamo dobra zaštita. Oprez je potreban ali nema razloga za paniku, nego za ozbiljnost pristupanju vakcinaciji”, dodao je Tiodorović.

Tiodorović je rekao da ako bi vakcinacija išla brže, da se obuhvati tri miliona ljudi vakcinacijom i smiri situacija – onda bi na leto mogli izaći iz ove situacije i ući u kontrolisanu i možda bi mogli da idemo na letovanje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.