Posle međustranačkog dijaloga održanog minule nedelje uz posredovanje evropskih parlamentaraca, danas je stiglo saopštenje EP u kome se kaže da bi u Srbiji trebalo pokrenuti dodatne inicijative radi unapređenja uslova za održavanje parlamentarnih izbora.

Izbori su sve bliži, a deluje da nema pomaka u dijalogu, i sve je manje izgledno da bi mogli da se stvore uslovi za normalno održavanje izbora na kojima bi učestvovale sve značajne opozicione stranke.

Izbori bi, prema najavama vlasti, trebalo da budu održani na proleće, u martu ili aprilu, što deo opozicije izričito isključuje kao mogućnost, navodeći da je neophodno da se izbori pomere na jesen kako bi, najmanje devet meseci, trajalo sprovođenje eventualnog dogovora vlasti i opozicije.

Datum izbora se nametnuo kao tema i zbog potencijalne mogućnosti da se deo opozicije koji je najavio bojkot izbora, eventualno predomisli ako bi glasanje bilo zakazano za neki kasniji datum i pod pretpostavkom da budu zadovoljno napretkom u poboljšanju izbornih uslova.

Političke partije okupljene oko Saveza za Srbiju, međutim, izričite su u stavu da će predstojeće izbore bojkotovati. Oni su bojkotovali i prošlonedeljni međustranački dijalog, ali su prisustvovali radnom doručku sa predstavnicima EP.

List Danas je, pozivajući se na svoje izvore, objavio da su predstavnici EP Tanja Fajon i Vladimir Bilčik pitali političare iz Saveza za Srbiju da li bi odustali od bojkota ukoliko bi izbori bili održani 3. maja, odnosno ako bi do tada bili napravljeni pomaci u obezbeđivanju uslova za fer izbore. Prema ovim navodima, SzS je to odbacio kao mogućnost.

Treći dan maja se nametnuo datum kada bi mogli da budu održani izbori, jer bi to dalo najviše vremena za eventualni kompromis.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević kao jedan od učesnika dijaloga govorio o 3. maju, što je protumačeno kao „njegov predlog“, da bi on potom rekao da je govorio o mogućnostima koje daju zakon i Ustav.

„Sve ono što je dogovoreno na sastanku stavljeno je i u zaključke i u saopštenja koja su izdali evropski parlamentarci, datum se ne pominje, tako da je to jasan odgovor“, rekao je Antonijević. On je istakao i da veruje da će se o tome govoriti na narednom okruglom stolu u decembru i napomenuo da je lista zadataka koju bi trebalo ispuniti u pogledu obezbeđivanja uslova za fer izbore prilično velika.

Raša Nedeljkov, programski direktor Crte, takođe, jedan od učesnika dijaloga, rekao je da, iako se kao datum redovnih izbora pominje mart, u tom terminu, po zakonu, mogli bi da budu održani samo vanredni izbori.

„Izbori mogu biti između 19. aprila i 3. maja, to je zakonski rok“, rekao je Raša Nedeljkov za N1.

Inače, predsednik Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana, kada se pomenuo 3. maj, rekao da će izbotri biti održani na vreme i da ih raspisuje predsednik države, a ne Milan Antonijević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.