Kad su počeli sukobi i propaganda, Bekimu su nudili samo da igra Turčina koji muči Srbe: Branka Petrić za novi Nedeljnik

1
Fotografija iz porodične arhive Branke Petrić

U razgovoru za Nedeljnik sakupljane su emocije Branke Petrić, divne i snažne žene koja, pored svoje lepote i talenta, nije u svom biću sakupila ni trunku sujete i znala je da se raduje i uživa u velikom uspehu svog muža, kao što će znati da bude njegov oslonac i “cevčica za vazduh” (kako će to reći njihov sin Uliks u intervjuu za Nedeljnik) u godinama kada je vazduh i život bio zagađen nacionalizmom i svakakvim grozotama.

****

Bekimu se činilo posle tog 5. oktobra da će biti nekih promena, ali ne mnogo. On je uvek bio pesimista, za razliku od mene. Kad je nestala Jugoslavija, Bekim je izgubio bilo kakav optimizam. Posle raspada Jugoslavije za njega više nije bilo iluzija.

Jedan od poslednjih glumačkih angažmana bila je ponuda iz Italije da igra kadiju u filmu “Derviš i smrt”. Vraćam se iz pozorišta, on me dočekuje i kaže: “Zvala me Rosana (njegova agentkinja). Rekao sam neću.”

Imao je intervju u Politici. Novinarka ga je uhvatila za intervju posle predstave “Gospođa Kolontajn”. Cela atmosfera je grozna. Sve se drma u zemlji. U nedelju izlaze novine. Kupujem ih i naslov je “Ko je video, video je”. Nedelju dana u kući je bilo kao da je neko umro. Znala sam da je gotovo u smislu njegove profesije. Još je snimio dve stvari na Zapadu.

A kada su počeli sukobi i propaganda, on dobije dve ponude za domaće filmove. Jedna ponuda je da igra nekog Turčina koji muči Srbe, a druga isto tako nešto grozno. On u tom času potpisuje ugovor i igra glavnu ulogu u dva nastavka u seriji o životu Svetog Josipa. Ovde, pošto kreće svakakva propaganda, on može da igra samo Turčina, a u Italiji, papa kad je video njegovu ulogu Svetog Josipa, rekao je: “Ovo je vrlo interesantno, moraću da se pozabavim Svetim Josipom.” Tema serije je najtajnovitiji deo Svete porodice kada beže iz Jerusalima u Egipat. I kaže meni Bekim: “Eto šta mi nude u Italiji, a ovde da igram Turčina koji muči Srbe.”

Kada je on zaćutao i nije hteo više da radi, onda ćutanje postaje rečitije od reči. Ukinuo je sebe. Ukinuo sve ono što je mogao da bude.

Veliku priču Branke Petrić o njenom suprugu Bekimu, njihovoj ljubavi i svemu sa čime su se suočili čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 30. januara.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

Svi čitaoci na poklon dobijaju petu i poslednju knjigu iz edicije “Senke nad Balkanom” – “Knez Pavle: Samoubistvo Jugoslavije”

1 KOMENTAR

  1. Kakav glumac.Nacional sovinisti nisu samo unistili njegov zivot nego 22miliona Jugoslovena ,kojima nij ebilo bitno ko si nego sta radis. Bekim po meni jedan od najboljjih glumaca Srpskih.

Comments are closed.