“Da imam moć da trepnem i da više nema mobilnih telefona. Mladi su asocijalni, ne znaju da pričaju među sobom”: Vapaj “zlatne kopačke Crvene zvezde” i priča o Joviću, regionalnoj ligi, njegovoj Zvezdi…

3
Foto: Screenshot YouTube

Darko Pančev sa nekoliko prijatelja u svom kafiću u Skoplju uz kafu i viski proslavlja 75. rođendan njegovog omiljenog kluba – Crvene zvezde. U intervjuu za BBC Srbija ipak se nije bavio samo svečarskim temama.

Govorio je o prošlosti i sadašnjosti i o tome koliko je mračna budućnost u vreme kada se deca više ne igraju.

“Kada si video da se u školskom dvorištu sakupi desetoro dece i igra rukomet!? Danas ne igraju ništa, ni fudbal ili košarku”, kaže Pančev i mašta o tome kako bi bilo da može da promeni nešto. “Da imam moć da trepnem i da više nema mobilnih telefona, sem onih najjednostavnijih, ja bih to uradio jer telefoni uništavaju mlade generacije koje su asocijalne, ne znaju da pričaju među sobom, nema komunikacije, a roditelji su nemoćni.”

Zbog toga je teško stvoriti igrače, naročito špiceve kojima je potrebno vreme i potrebno im je, kako kaže zlatna kopačka Evrope svojevremeno, da imaju prostora da budu drčni i bezobrazni.

Sa naših prostora Pančev izdvaja Edina Džeka, Luku Jovića, a za Mitrovića kaže da je korektan.

“Luka Jović ima 21 godinu i tek treba da gradi karijeru, a ja sam deset godina imao karijeru u Jugoslaviji – mogao sam sebi da dozvolim da im kažem da idu bestraga i da se posvađam, da budem inatljiv i drčan. Ako mu se ne promeni situacija, on u junu treba da traži da ode da igra – treba da misli o sebi jer ko šiša Real, od dvanaest godina, bili su prvaci Španije samo jednom.”

Pančev kao i uvek kada se spomene fudbal govori i o Jugoslaviji i njegovoj želji da se ta zemlja u fudbalskom smislu obnovi.

“Mislim da tu najviše koče srpski i hrvatski klubovi – ostali bi to rado prihvatili”, tvrdi Pančev.

Sa nostalgijom govori o vremenu u kome je nosio crveno-beli dres i kaže da je uspeh iz Barija bio samo krov nečega što je građeno 46 godina.

To je i najsvetliji trenutak u 75 godina dugoj istoriji kluba.

3 KOMENTARA

  1. Neks. Svaka ti cast. Tako im I treba, svi su preko nas dobili drzave. A najvise nas je nastradalo da je odbranimo u 1 I 2gom svetskom ratu. E pa sada kao Necemo sa VAMA u istoj drzavi a hocemo sport. Ma dajte sjasite vise. Srbija sa svim svojim gradjanima bilo koje nacionalnosi treba sama da ide napred u svim segmentima. A o sportu da nepricam.

  2. Ne koče druže ništa Srpski klubovi,vi ste svi hteli da se odvojite pa sada izvolite.Mi u Srbiji imamo još uvek gomilu sportova i sportista za koje svet zna i čuje a vi gledajte kako ćete.I tada je Srbija realno u Jugoslaviji imala najviše talenata u svemu a i srbi su bili najbrojniji pa ste opet svi ravnopravno učestvovali u svemu,dobijali šansu i ako nije bilo realno po zasluzi.I nije vam bilo dobro pa ste se odvojili i još ispljuvali i uvredili Srbiju..

Comments are closed.