“Kad smo ih obavestili o bombi, posada Rajanera je samostalno odlučila da sleti u Minsk”: Oglasila se i beloruska vojska povodom prinudnog prizemljenja aviona…

0

(Beta) – “Posada na letu Rajanera samostalno je odlučila da avion sleti u Minsku, bez mešanja, kada je obaveštena o uzbuni za bombu”, saopštile su danas beloruske vlasti.

“Odluku je doneo šef posade bez spoljnog mešanja”, rekao je Igor Golub, načelnik beloruskog ratnog vazduhoplovstva.

Beloruske vlasti objasnile su danas da je za let Rajanera od Atine do Viljnusa, koji je preusmeren za Minsk, stigla imejl pretnja od nekog ko se predstavio da je palestinska organizacija Hamas. 

“Mi vojnici Hamasa tražimo od Izraela prekid vatre u sektoru Gaze. Tražimo od Evropske unije da prekine svoju podršku Izraelu. Ako se naši zahtevi ne ispune bomba će eksplodirati (u avionu Rajanera) iznad Viljnusa”, pročitao je zvaničnik beloruskog minsitarstva saobraćaja Artem Šikorski, navodeći da čita ruski prevod poruke primljene na engleskom. 

Avion Rajanera koji je leteo iz Atine za Viljnus preusmeren je juče u Minsk, navodno zbog pretnje bombom. Posle pretresa ustanovljeno je da je uzbuna bila lažna i letu je dozvoljeno da nastavi ali je tada uhapšen beloruski opozicioni aktivista Roman Portaševič, a zadržana je i njegova devojka. 

SAD i EU osudile su to preusmeravanje putničkog aviona i zatražile oslobađanje opozicionara. Više zemalja su kao reakciju na tu belorusku meru pozvale svoje aviokompanije da izbegavaju beloruski vazdušni prostor, a takođe više zemalja pozvalo je beloruskog ambasadora na razgovor da mu izraze negodovanje.