Kad seksualni manijaci prevare celu zemlju: Priča o Lariju Nasaru i Džimiju Savilu i zločinački recept koji liči na mračni pristup Miroslava Aleksića

0

Jedan je bio poštovani član društva, u čije ruke bi dolazila samo najtalentovanija deca. Roditelji su smatrali da su počastvovani ako bi odabrao baš njihove klince, da vodi računa o njihovoj karijeri.

Drugi je bio posmatran kao veselo, šareno, ekscentrično nacionalno blago. Dobrotvor kojeg obožavaju deca, talentovani tip koji može da vam ostvari snove. Bio je prijatelj uglednim ličnostima, političarima, kretao se isključivo u kremu društva.

Lari Nasar i Džimi Savil, lekar američkog gimnastičkog tima odnosno čuveni britanski voditelj, vinovnici su najvećih seksualnih i pedofilskih skandala u istoriji, ljudi čiji modus operandi, uključujući i rušenje autoriteta roditelja i odvajanje od njih, podseća na zlo koje je otelotvoravao Miroslav Mika Aleksić.

Ono što su radili, način na koji su ta nepočinstva prikrivali, desetine i stotine žrtava koje su ostavljali iza sebe – deca sa teškim traumama – bilo je dobro sakriveno iza ugleda u društvu i naciji, iza pojavljivanja u medijima, gostovanja na televizijama, intervjua koji su pravljeni sa njima.

Priče poput Nasarove i Savilove ne mogu se, naravno, porediti sa slučajem Aleksića, jer svaka sudbina svake te devojčice i dečaka je posebna i zaslužuje dužnu pažnju, ali nekome od onih koji se pitaju “kako je moguće” možda će pomoći da shvate kako je moguće i da se zapitaju kako da nikada više ne dođe do toga.

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari “vrsnog pedagoga” Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ

Postoji i jedna razlika između njih: Lari Nasar osuđen je na 175 godina zatvora zbog seksualnih zločina. Monstruoznost Džimija Savila otkrivena je tek posle njegove smrti. Preminuo je sa titulom viteza, odlikovao ga je i papa Jovan Pavle Drugi, ožaljen je kao dobrotvor i prijatelj dece i njihovih roditelja.

Teško je razumeti zlo. Možda je još teže videti i razumeti zlo koje je toliko očigledno da postaje sakriveno. Zapitaš se da li je moguće, i da li je moguće da se o tome ćutalo? Ali ovo nije priča samo o monstrumima, o grozomornim namerama i aktima pomračenih umova. Ne ni samo o institucionalnom zataškavanju. Ne ni samo o manipulaciji, toliko uspešnoj da izigra celu jednu državu. Ovo je i priča o hrabrosti.

Jer da bi zlo bilo prepoznato, neko mora da upre prstom u njega. Mora da se pojavi neka Milena Radulović, neka heroina koja će, u ime svih ostalih, ispričati sve što zna.

U slučaju Larija Nasara, bila je to Megi Nikols, poznata kao “Athlete A”, “Sportistkinja A”, gimnastičarka koja je prva prijavila Nasara organizaciji USA Gymnastics, 2015. Oni nisu odmah reagovali, što je značilo da je Nasar mogao da nastavi da zlostavlja devojke, sve dok nije uhapšen godinu dana kasnije.

Trebalo je da se sklope tri stvari: jedna žena koja je odlučila da istupi u ime svih zlostavljanih drugarica, u prošlosti i sadašnjosti, jedna odvažna detektivka koja ide protiv percepcije da “sistem ne radi ništa”, i pritisak javnosti.

Ceo tekst objavljen je u specijalnom izdanju Nedeljnika, koje je na svim kioscima od četvrtka, 21. januara