Smrt Kerolin Flek, rijaliti zvezde i omiljene mete tabloida, najnovija je tragedija koja baca svetlo na specifičnost britanske tabloidne kulture.

Pošto se u Britaniji proširila vest da je bivša voditeljka „Ostrva ljubavi“, popularne rijaliti emisije, izvršila samoubistvo, nekoliko sati društvene mreže bile su preplavljene odavanjem počasti zvezdi, koja je umrla čekajući suđenje zbog napada na dečka.

Ali to je uskoro nadvladalo nešto drugo: zahtevi za novim zakonom u njeno ime, koji bi sprečio britanske tabloide da objavljuju priče koje zadiru u privatni život slavnih, piše Njujork tajms.

Kerolin Flek je bila sastavni deo tabloida, imala je romanse sa princem Harijem i Harijem Stajlsom, između ostalih, a korisnici društvenih mreža optužili su novine da štete njenom mentalnom zdravlju.

„Britanski mediji su septička jama našeg društva“, napisao je jedan korisnik Tvitera i dodao haštag #carolineslav.

U ponedeljak je onlajn peticija koja poziva na zakon kojim bi se sprečilo da novine „razmenjuju privatne informacije koje štete nekoj slavnoj ličnosti, njenom mentalnom zdravlju i onima oko nje“ brzo prikupila više od 400.000 potpisa. Političari su se takođe postrojili da kritikuju tabloide, kao i komentatore društvenih mreža koji podstiču mržnju.

Britanski tabloidi opet su stavljeni pod nadzor, i to samo nekoliko nedelja nakon što su Megan Markl i princ Hari, koji su se više puta žalili zbog zadiranja štampe u njihove živote, ponovo zapretili pravnim postupkom protiv nekoliko britanskih tabloida.

Medutim, medijski analitičari rekli su da ne misle da će pozivi za #carolineslav biti uspešniji od prethodnih kampanja za jačanje zakona o privatnosti u Britaniji.

„Ovo je veliko licemerje. Javnost se prepušta čitanju i često pisanju o ovim slavnim ličnostima, a onda kad stvari pođu po zlu, uključe medije i kažu da su svi mediji krivi“, kaže Roj Grinslejd, kolumnista Gardijana.

Edrijen Binhem, koji je napisao istoriju britanske tabloidne štampe, podsetio je da smrt Dajane, princeze od Velsa, dok su je progonili novinari „nije uticala ni na šta smisleno“ oko regulacije štampe.

Društveni mediji i tabloidi „hrane se jedni drugima na način što stvara slavni pakao slavnim ličnostima na pogrešnom mestu u pogrešno vreme“, rekao je Dejvid Jeland, bivši urednik tabloida San i zamenik urednika Njujork posta.

Prošlog oktobra, oko Svetskog dana mentalnog zdravlja, Kerolin Flek je na Instagramu objavila post o svojim problemima: „Pretpostavljam da je reč o anksioznosti i pritisku života…“, dodala je.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.