Kad Miodrag Bulatović kaže – Vuka sam ja učio pisanju. Pre nego što je mene upoznao, Novi Sad pisao je sastavljeno, a Beograd rastavljeno: Pisci i početak višestranačja u Srbiji

0
Fotografija: Nebojša Babić

Već sutradan, oglasio se i Slobodan Milošević.

“Srbijom idu ludaci i lažni proroci!”, rekao je u kamere državne televizije i najavio svoj predizborni skup u Nišu.

Izloženi smo divljoj kanonadi: “Prorok noža! Bradato čudovište! Ludak! Koljač!”

“Nećeš proći, nećeš klati!”, kaže mi, posle tribine u Studentskom gradu, pisac i akademik Antonije Isaković.

 “Lule, zar su i tebe obespametili?”, upitao sam, u čudu, tog čoveka sa kojim sam drugovao tolike godine.

“Zbog tebe sam, da znaš, prišao Miloševiću i Socijalističkoj partiji”, podigao je kažiprst u znak pretnje. “I ja bih, kao Dobrica, da se ponovo rodim, ponovo otišao u partizane da ubijam vas četnike!”

Još jedan prijatelj javlja mi telefonom da je i on mobilisan za obračun sa SPO-om i sa mnom. Samo koji mesec unazad, pisac Miodrag Bulatović petokraku je nazivao “krastavom žabom”, a Miloševića “satrapom”. Tog poslepodneva, kaže mi da je on, kao poslanički kandidat Socijalističke partije Srbije, dobio nalog da me “žestoko napadne” i moli da gledam TV Dnevnik, da čujem kako je “vešto zavrnuo Miloševića”.

“Šta nam možete reći o vašem kolegi Vuku Draškoviću?”, prinela mu je novinarka mikrofon.

“Vuka sam ja učio pisanju. Pre nego što je mene upoznao, Novi Sad pisao je sastavljeno, a Beograd rastavljeno”, zakikotao se moj prijatelj Bule, a nasmejao sam se i ja njegovom odgovoru…

***

Memoari jednog od najpoznatijih srpskih pisaca i političara, svedoka i učesnika prelomnih trenutaka novije istorije, svuda bi bili događaj prvog reda. Kako će proći u zemlji koju je zahvatila putinizacija, kako on sam definiše ovo u čemu danas živimo, ostaje da se vidi.

Izvodi iz knjige “Ožiljci života” objavljeni su u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 1. septembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs