Kad i dres reprezentacije postane diplomatski problem: Rusija osudila ukrajinsku “mapu sa Krimom” na dresu za EURO

0

(Beta-AP) – Tenzije između Rusije i Ukrajine proširile su se i na fudbal, a ruski zvaničnici i poslanici osudili su danas dizajn dresa ukrajinske reprezentacije za ovogodišnje Evropsko prvenstvo.

Ukrajinski dres sadrži mapu zemlje, uključujući i Krim, poluostrvo koje je Rusija anektirala 2014. godine.

“Verujemo da će konture mape Ukrajine dati snagu igračima pošto će se boriti za celu Ukrajinu. A cela Ukrajina, od Sevastopolja i Simferopolja do Kijeva, od Donjecka i Luganska do Užgoroda, podržavaće ih u svakom meču”, rekao je predsednik Fudbalske federacije Ukrajine Andrij Pavelko.

Pavelko je član Izvršnog odbora Evropske fudbalske unije (Uefa) koja je odobrila dres.

“Uefa je odobrila dres ukrajinske reprezentacije (i svih ostalih timova) za EURO 2020, u skladu sa važećim propisima o opremi”, navela je Uefa.

Rusija je ubrzo reagovala na novi dres Ukrajine izjavom portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove koja je ocenila da je dizajn dresa “očajnički” gest.

Ona je prokomentarisala i natpis na dresu: “Slava Ukrajini, slava junacima”. Zaharova je istakla da su tu krilaticu koristili ukrajinski nacionalisti od kojih su se neki protiv Sovjetskog saveza borili na strani nacista u Drugom svetskom ratu.

Novi dres reprezentacije Ukrajine zasmetao je i nekim ruskim poslanicima.

Dimitrij Sviščev, član donjeg doma ruskog parlamenta, osudio je dres Ukrajine smatrajući da uvlači sport  u politiku. “Sportska borilišta nisu mesto za političke izjave”, rekao je on.

Drugi ruski poslanik, bivši profesionalni bokser Nikolaj Valiev takođe je ukrajinski dres osudio kao “nepriličan pokušaj politizacije sporta”. “Oni mogu da sanjaju šta god žele, ali Krim je deo Ruske Federacije i o tome nema diskusije”, rekao je on.

I Ukrajina i Rusija su se kvalifikovale na Evropsko prvenstvo. Po pravilima Uefe, te dve nacionalne selekcije ili klubovi iz tih zemalja ne mogu da na žrebu budu izvučeni zajedno u istu grupu.