„Iznenađuje današnje reagovanje administratora Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikija na nedavni intervju predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, kao nekog ko nikada nije bio učesnik tih razgovora, niti mu je bilo omogućeno da njima prisustvuje“, saopšteno je danas iz Kabineta predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, a prenose podgoričke Vijesti.

“Prema tome, govori o nečemu što ne zna, i ne može znati, čemu nije bio dorastao ni tada, ni sada. Nedorastao ulozi koja ga je iznenada zapala, političkim i uličarskim rečnikom, nedostojnim za bilo koga, a kamoli za jednog vladiku. Sasvim je jasno da je njegovo oglašavanje, iako smišljano nekoliko dana, besmisleno osim ukoliko za cilj nije imao još jači prodor na crnogorsku političku scenu, na kojoj se očigledno bolje oseća. Njegov rečnik i ‘verodostojnost’ njegovih tvrdnji najbolje govori o njemu samom”, navodi se u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta.

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije izjavio je ranije danas da je Đukanović “pogrešno razumeo da je osnivanje Episkopskog saveta 2006. bio korak ka odvajanju Crkve u Crnoj Gori”.

Đukanović je u intevjuu agenciji BETA koji je objavljen 8. decembra, rekao da je sa pokojnim mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem odmah nakon referenduma o nezavisnosti Crne Gore 2006. razgovarao o tome da se crkva u Crnoj Gori zove Pravoslavna, bez nacionalnog predznaka, i da “ta ideja u startu nije bila odbačena”.

U tom smislu, ukazao je Đukanović, nakon referenduma 2006. formiran je Episkopski savet koji je SPC u Crnoj Gori dao određenu autonomiju što se “smatralo kao odličan korak”.

“Odmah nakon nezavisnosti, tokom razgovora sa Amfilohijem u prisustvu jednog zajedničkog prijatelja, predložio sam mu da treba razmišljati o tome da pravoslavna crkva u Crnoj Gori dobije takvo ime da bismo je oslobodili nacionalnog predznaka odnosno predznaka tih srpsko-crnogorskih podela”, izjavio je Đukanović u intervjuu agenciji BETA.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-465-od-10-decembra/

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.