“Jutjub je veliki sprovodnik dezinformacija u cilju manipulacije korisnika”: Koji su najveći problemi platforme i kako ih rešiti…?

0
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Jutjub je veliki virtuelni sprovodnik dezinformacija koje se globalno šire, a nije dovoljno toga učinjeno od strane odgovornih lica da bi se širenje laži na ovoj platformi zaustavilo, sudeći po izveštajima globalne koalicije organizacija koje proveravaju činjenice.

Prema pismu koje je potpisalo više od 80 grupa, uključujući britanski “Full Fact” i “Fact Checker” Vašington posta, ova video platforma omogućuje objavljivanje sadržaja različitih grupa, kakva su “Doktori istine”, a koja širi dezinformacije vezane za koronavirus i video snimke koji propagiraju da je na predsedničkim izborima u SAD došlo do prevare, prenosi Gardijan.

“Jutjub dozvoljava svojoj platformi da postane oružje beskrupuloznih učesnika koji žele da manipulišu i iskoriste druge, kako bi organizovali prevare za sopstvenu korist. Mere koje se trenutno preduzimaju nisu dovoljne”, pisalo je u pismu upućenom izvršnoj direktorki Jutjuba Suzani Vojcicki, sa naglaskom da Jutjub predstavlja “veliki sprovodnik” neistina.

U pismu se izričito traži od Jutjuba, koji je u vlasništvu Gugla, da napravi četiri promene u svojim operacijama. Za početak bi trebalo da finansiraju nezavisno istraživanje dezinformacija na svojoj platformi. Nakon toga bi trebalo omoguće upotrebu linkova koji pobijaju video zapise dezinformativne sadržine. Treći korak čini sprečavanje algoritama koji iznova promovišu upitne video zapise. Četvrti čin bi trebalo da predstavlja više truda u borbi protiv širenja dezinformacija u video zapisima koji nisu na engleskom jeziku.

“Nadamo se da ćete uzeti u obzir implementiranje ovih ideja za javno dobro, kako bi Jutjub postao platforma koja zaista radi najbolje što može da spreči širenje dezinformacija, čime će sprečiti da bude korišćena kao oružje protiv sopstvenih korisnika”, pisalo je u pismu.

Inače, dezinformisanje je namerno širenje netačnih informacija, sa ciljem nanošenja štete drugima.

U pismu koje je Jutjub dobio od organizacija za proveru činjenica, smatra se da platforma ima najviše problema u borbi sa dezinformacijama u zemljama globalnog juga. Države Latinske Amerike, Afrike i Azije jesu među onima u kojima cveta širenje lažnih informacija.

Fransis Hogen, Fejsbuk uzbunjivač, više je puta izrazio svoju zabrinutost zbog loše kontrole kada su u pitanju tržišta na kojima se ne govori engleski jezik.

Potpisinci pisma dolaze iz grupa koje su osnovane u Indiji, Nigeriji, na Filipinima i u Kolumbiji, a koji među diskutabilne sadržaje uključuju i one objavljene o režimu bivšeg filipinskog predsednika Ferdinanda Markosa, kao i govor mržnje protiv osetljivih grupa u Brazilu.

Iz Jutjuba kažu da su “određeni varljivi i obmanjujući sadržaji koji nose rizik od zloupotrebe” uklonjeni sa mreže, uključujući i promotivni izborni materijal. Oni takođe navode da su zemlje kojima engleski nije maternji jezik, zapravo u prvih deset zemalja kada je reč o uklanjanju video zapisa. Takve zemlje su Vijetnam, Indija i Brazil.

Jutjub je u oktobru 2020. godine uklonio sporne video zapise koji su sadržali informacije o vakcinaciji, nedugo nakon što je Fejsbuk uradio istu stvar.

Portparolka Jutjuba Elena Ernandez je u svom odgovoru na pismo rekla da je kompanija uložila velike količine novca kako bi smanjila širenje dezinformacija na svojoj mreži.

“Tokom godina smo zaista mnogo ulagali, kako bi u svakoj zemlji u kojoj poslujemo zaustavili širenje neistina i uklonili opasne sadržaje”, rekla je Ernandez.

“Načinili smo značajan napredak, zadržavajući sadržaje sa netačnim informacijama ispod 1 odsto, ako se uračunuju svi pregledi na Jutjubu, a broj onih koji su izloženi nasilnom sadržaju je samo 0.21 odsto, nakon čega te klipove uklanjamo sa mreže. Mi stalno tražimo načine da napredujemo i nastavićemo da jačamo našu saradnju sa zajednicom grupa koje proveravaju činjenice”, rekla je ona.

https://www.nstore.rs/product/digitalno-nova-godina-6999-dinara/

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime