Juta: “Vlada veoma zainteresovana da podrži vaučere za mlade koji se vakcinišu – oni 30 evra, turističke agencije 20”

0

Nacionalna asocijacija turističkih agencija (Juta) predložila je Vladi Srbije da mladi od 16 do 30 godina prilikom vakcinacije protiv kovid-19 dobiju vaučer od 50 evra za turistička putovanja.

Vlada još nije zvanično odgovorila na taj predlog, ali prema informacijama Jute, u Nemanjinoj su veoma zainteresovani i zadovoljni tim predlogom, prenosi N1.

Milan Lainović iz Jute rekao je da u Vladi smatraju da je predlog o turističkim vaučerima za mlade koji se vakcinišu, realan i, kako je dodao, nadaju se da će uskoro dobiti pozitivno mišljenje i Vlade i Privredne komore Srbije koja želi da se uključi u taj projekat.

Na ideju o turističkim vaučerima su, kako je objasnio, došli na osnovu podataka da je među populacijom uzrasta od 16 do 30 godina najslabiji odziv na vakcinaciju.

Lainović je objasnio da bi država dala 30 evra, a agencije 20 evra. Dodao je i da je veliki broj turističkih agencija ima želju da učestvuje u tom projektu.

On je istakao je i značaj Digitalnih zelenih sertifikata, koje građani mogu da dobiju putem eUprave ili u pošti, a u kojima se nalaze njihovi lični podaci o vakcinaciji ili PCR testiranju, čime im se olakšavaju putovanja.

Savetovao je građanima i da se dobro informišu pre odlaska na letovanje, jer sve države imaju svoje uslove i standarde – neke omogućavaju ulazak sa potvrdom o vakcinaciju, dok se negde još uvek traći iskljuivo PCR test.

Lainović je rekao i da je interesovanje za putovanja neverovatno veliko i da se veliki broj građana Srbije već nalazi u letovalištima u Grčkoj, Turskoj, Egiptu, Crnoj Gori i Albaniji.

Istakao je i da već tri meseca čarteri svakodnevno lete do Egipta, i da dosad nije registrovan nijedan zaraženi putnik.