Juščenko: “Ceo svet je ustao protiv Putina koga više ne prepoznajem”

0

Bivši ukrajinski predsednik Viktor Juščenko rekao je da je “ceo svet ustao protiv Putina”, a govoreći o svom iskustvu sa ruskim predsednikom, rekao je da ga “sada ne prepoznaje”.

“Osoba koja danas nastupa na stadionu Lužnjiki, nastupa na ruskoj televiziji i opet objašnjava zašto je napao Ukrajinu, ja zapravo ne poznajem tog čoveka. Takav čovek je za mene slab, lišen pameti, razuma, još manje ima odgovornosti. Drugim rečima, on je doneo Rusiji sve te probleme, stavio je te probleme u jedan koš i oni onemogućavaju postojanje Rusije u onom obliku u kojem postoji sada”, rekao je Juščenko.

“Danas vodimo opet rat s našim okrutnim okupatorom, s našim okrutnim susedom, s Rusijom. Ta Rusija je donela vojsku i bez puno milosti strelja. Postavlja se puno pitanja na koji način može završiti ovaj rat. Ja tvrdim da će rat završiti onda kad budemo izbacili poslednjeg ruskog vojnika s područja Ukrajine”, rekao je Juščenko, a prenosi N1.

Dodaje i da niko nije mogao da veruje da će Putin napasti Ukrajinu.

Na pitanje koliko dugo Ukrajina može izdržati rusku agresiju, Juščenko je odgovorio kontrapitanjem – koliko to Evropa može izdržati?

“To je ispit za bilo koju naciju, ali Ukrajina je danas jedinstvena, i u tom svom jedinstvu se bori s neprijateljem, to je ono što najviše zaustavlja. Očigledno danas imamo takvu međunarodnu solidarnost, koja nije postojala ni pre 10, ni pre 20 godina. Ispravno bi bilo tumačiti da danas protiv Rusije radi celi svet, jer je to ideal fašizma koji se pojavio u 21. veku, rekao je Juščenko.

Za vreme svog mandata više se puta sastajao s Putinom i komentarisao je navode o “demilitarizaciji i denacifikaciji Ukrajine”.

“Mi danas vodimo 25. rat s Rusijom. Samo u prošlom veku smo šest puta proglašavali nezavisnost. Pet puta smo gubili, a imali smo jedan jedini razlog – ruska okupacija. To je kao da se predajemo na milost bezumnog Putina. Očito je da to neće prihvatiti niko. Kad govorimo o denacifikaciji, očito je da je Putin problem za celi svet. I ruski narod je jednako bolestan kao i Putin, jer ako veliki broj Rusa glasa za to da se može ratovati protiv Evrope, to je veliki problem. Ja razumem da postoji šačica odanih, razumnih ljudi, ali moramo govoriti da je život u 21. veku pored takvih ljudi jedan ispit za sve nas”, rekao je Juščenko.

S Putinom su, kako je rekao, bila ne tako jednostavna vremena.

“Ja sam se puno puta našao s Putinom i imali smo ne tako jednostavna vremena, kad sam trebao leteti zajedno s drugim predsednicima u Gruziju, braniti Gruziju. Proživljavali smo gasnu blokadu Gruzije, imali smo različite faze odnosa s Putinom, ali rekao bih iskreno da osoba koja danas nastupa na stadionu Lužnjiki, nastupa na ruskoj televiziji i opet objašnjava zašto je napao Ukrajinu, ja zapravo ne poznajem tog čoveka. Takav čovek je za mene slab, lišen pameti, razuma, još manje ima odgovornosti. Drugim rečima, on je doneo Rusiji sve te probleme, stavio je te probleme u jedan koš i oni onemogućavaju postojanje Rusije u onom obliku u kojem postoji sada”, rekao je Juščenko.

Upitan kako vidi Evropu, Ukrajinu i svet, Juščenko je rekao da misli da Evropa u sadašnjim danima proživljava poruke i da bi nakon rata trebalo razmišljati o bezbednosti.

“Danas razmišljamo o nuklearnim, biološkim, hemijskim pretnjama. Pre deset godina nismo o tome razmišljali, mislili smo da smo humanisti i da za 10 godina nećemo imati takvih osoba. Očigledno sada na redu stoji ekonomski plan, ne samo kako izgraditi odnose s Ukrajinom i kako formirati ekonomski prostor koji bi bio najbolji za mobilizaciju evropskih vlada. Mislim da će zahtevati veliku reviziju globalna bezbednosna politika. Teško nam je gledati kako član Saveta bezbednosti – Rusija, vodi svoju politiku i ima pravo veta na sve mirotvorne inicijative. Svi mi razumemo da ako ne bude revizije takvog ključnog bezbednosnog instituta, onda se on približava reputaciji koji je celi vek imala Društvo naroda. Ja sam siguran da će Evropa i svet, čim mi pobedimo, pristupiti tome”, rekao je Juščenko.