“Juče se jedna baka od 84 godine oporavila od korone i otišla je kući…”: Arena ostaje u kovid sistemu

0
Foto: Profimedia

U najvećoj privremenoj bolnici, beogradskoj Štark Areni, koja ima 360 mesta, uglavnom su zbrinuti pacijenti od 30 do 55 godina. Za sada nije u planu da izađe iz kovid sistema, već da tu lečenje nastave oni koji su trenutno na Institutu za medicinu rada i na dermatovenerologiji.

U Beogradu je i dalje najviše zaraženih. Pored zdravstvenih ustanova u kojima se zbrinjavaju oboleli, u ovom novom talasu epidemije, pacijenti iz cele Srbije zbrinuti su i u beogradskoj Štark Areni, koja je sada najveća privremena bolnica.

Doktor Predrag Bogdanović kaže za RTS da se u Štark Areni trenutno nalaze 32 pacijenta i da je njihovo zdravstveno stanje dobro.

Prema njegovim rečima, najveći broj pacijenta koji je prošao kroz tu bolnicu bio je starosti između 30 i 55 godina.

“Najstariji pacijent bio je ’35. godište, juče smo imali baku koja je ’36. godište i koja je posle 25 dana uspešnog lečenja napustila bolnicu i otišla za Čajetinu. Najmlađi pacijent je bio 2002. godiše”, rekao je doktor Bogdanović.

Ukazao je da privremena bolnica u Štark Areni služi za lečenje obolelih sa srednjom i srednjeteškom kliničkom slikom i da je potpuno osposobljena za lečenje takvih pacijenata. 

“Naši pacijenti primaju terapiju po protokolu kao i u ostalim bolnicama, imamo mogućnost da dajemo kiseoničnu terapiju, imamo oko 220 kiseoničnih mesta, i u svakom trenutku pratimo njihovo zdravstveno stanje preko vitalnih parametara”, rekao je doktor Bogdanović.

Prema njegovim rečima, očekuje se da ta ustanova i dalje ostane u kovid sistemu, jer je opremljena tako da može da primi pacijente sa težom kliničkom slikom. 

“Najverovatnije da će Arena ostati i dalje u funkciji i da će i primati pacijentje, jer ima naznaka da su neke druge kovid bolnice pred zatvarenjem i da će ti pacijenti preći kod nas”, rekao je doktor Bogdanović.  

Doktor Bogdanović apeluje na građane da poštuju mere propisane od Kriznog štaba, da nose maske, održavaju rastojanje, peru ruke.

Prvi slučaj koronavirusa zabeležen je 6. marta i do danas je potvrđen kod nešto više od 27.000 ljudi.