Jovanović (Narodna stranka): “Nema razloga da se ide kod Vučića na kanabe”

0
Printscreen/YouTube/Euronews Serbia

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je, povodom najave sastanka lidera Srpske napredne stranke i Stranke slobode i pravde Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa o izborima u Beogradu, da politički dogovor sa Vučićem ne može biti iznad zakona.

Prema Jovanovićevim rečima, zakon propisuje da se formira privremeni organ, ako nema većine u Skupštini Beograda i da se raspisuju novi izbori posle šest meseci.

„Nema razloga da se ide kod Vučića na kanabe i da se o tome razgovara“, izjavio je Jovanović, saopštila je Narodna stranka.

Jovanović je rekao da građani nisu glasali za opozicione partije da bi se one posle izbora dogovarale sa Vučićem.

“Ukoliko bi poziv Vučića stigao samo Đilasu, kao predsedniku SSP, on bi predstavljao samo svoju partiju, ne i koaliciju Ujedinjeni za pobedu Srbije”, izjavio je Jovanović.

On je naveo da u Skupštini Beograda opozicija i vlast imaju po 55 odbornika, od ukupno 110.

Opozicija u Gradskoj izbornoj komisiji vodi pravnu borbu za “obaranje izbora” na biračkim mestima u Beogradu na kojima su povređena biračka prava. Istovremeno teku razgovori o tome da li postoji mogućnost da opozicija formira većinu u gradskom parlamentu, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Narodna stranka zbog jedinstva opozicije pristala na mnogo toga.

“Pokazalo se da smo bili u pravu za mnoge stvari na koje smo ukazivali iza zatvorenih vrata, uključujući i predsedničku kandidaturu. Nismo hteli da ‘rušimo Sneška’ zarad jedinstva opozicije, ali se on istopio i nije bilo drugog kruga”, zaključio je Jovanović.