“Još ne znamo puno o ovome”: Uticaj nove varijante virusa na vakcine možda neće biti poznat nedeljama

0
Foto EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

(Beta-AP) – Savetnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) danas će razmotriti informacije o novom soju korona virusa koji se pojavio u Južnoj Africi, dok vodeći stručnjak navodi da njegov uticaj na vakcine možda neće biti poznat nedeljama.

Članovi tehničke savetodavne grupe, koja prati evoluciju korona virusa, sastali su se virtuelno kako bi razgovarali o soju B.1.1.529, čija je pojava dovela do pada akcija na berzama i navela EU da preporuči obustavu letova za Južnu Afriku.

Grupa bi mogla da odluči da li je u pitanju varijanta virusa koja zabrinjava, poput delta soja.

Predstavnica SZO Marija Van Kerkov navela je juče da je do sada dostupno manje od 100 kompletnih sekvenci genoma te varijante korona virusa.

“Još ne znamo puno o ovome. Ono što znamo jeste da ova varijanta ima veliki broj mutacija, a ono što je zabrinjavajuće je što toliki broj mutacija može da utiče na to kako se virus ponaša. Biće potrebno nekoliko nedelja da shvatimo kakav uticaj ova varijanta ima na bilo koje potencijalne vakcine”, rekla je Van Kerkov.

Predsedavajući savetodavnoj grupi Anurag Agraval, direktor indijskog Instituta za genomiku i integrativnu biologiju, rekao je da je prerano komentarisati novu varijantu virusa i da je za dodatne informacije potrebno imati više podataka.