Prof. dr Ognjen Radonjić, član Veća naučnih oblasti pravno-ekonomskih nauka Univerziteta u Beogradu podneo je ostavku na tu funkciju, nakon što je predmet osporene doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog vracen Fakultetu organizacionih nauka na ponovno odlučivanje i nakon što je prethodno i Slobodan Prvanović sa Instututa za fiziku, zamenik člana Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta, podneo je ostavku iz istog razloga.

„Sledeći svetli primer dr. Slobodana Prvanovića, zamenika člana Odbora za profesionalnu etiku, podnosim ostavku na članstvo u Veću naučnih oblasti pravno-ekonomskih nauka Univerziteta u Beogradu“, naveo je Radonjić u pismu.

U obrazloženju je naveo da je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu izdao šturo saopštenje o predmetu osporene doktorske disertacije Siniše Malog u kojem je Odbor „utvrdio da je mišljenje Stručne komisije Fakulteta, na osnovu kojeg je doneta odluka fakultetskog Nastavno-naučnog veća nepotpuno, nejasno i kontradiktorno, što sprečava Odbor da donese konačnu odluku.“

„Nalaz Odbora da je mišljenje Stručne komisije FON-a nejasno, nepotpuno i kontradiktorno predstavljao je dovoljnu osnovu za donošenje konačne, drugostepene odluke Odbora o povredi Kodeksa profesionalne etike UB, kojom bi se preinačila odluka NNV Fakulteta organizacionih nauka, naročito ako se uzmu u obzir i novi dokazi o plagiranju izneseni u žalbi koju je inicirao akademik Dušan Teodorović krajem maja ove godine. Štaviše, s obzirom na navedene nejasnoće, nepotpunosti i kontradiktornosti vezane za mišljenje stručne komisije FON, Odbor je, pre donošenja konačne odluke, mogao ‘da zatraži i dodatna objašnjenja od svih učesnika u postupku i drugih stručnih lica’ (čl. 6, stav 2 Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova). Umesto toga, Odbor se odlučio da ovaj predmet vrati na ponovno odlučivanje fakultetu koji je već utvrdio da je prepisivanje koje je konstatovano u disertaciji Siniše Malog – dozvoljeno“, naveo je Radonjić u pismu.

Ova odluka univerzitetskog organa, dodaje se u pismu „nažalost, jasno svedoči o nepovratnoj degradaciji sistema visokog obrazovanja u Republici Srbiji, koja je poslednjih nekoliko godina značajno dobila na ubrzanju, zahvaljujući, pre svega, nipodaštavajućem odnosu vladajuće većine prema članovima univerzitetskih zajednica“.

„Duboko zabrinut zbog sve intenzivnijeg delovanja tih razornih sila, osećam moralnu obavezu da podnesem ostavku u veću Univerziteta čiji sam član, jer naš Univerzitet očigledno nije u stanju da zaštiti dosledno sprovođenje pravnih akata koje je sam utvrdio i doneo i nije našao za shodno da stane u odbranu prava na slobodno izgovorenu reč nekolicine svojih profesora koji su zbog svojih javnih nastupa postali predmet višenedeljnog bezočnog progona od strane vršilaca vlasti ove zemlje“, naveo je Ognjen Radonjić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.