Došlo je do velikog preokreta u vojnoj politici SAD prema Siriji kada je Bela kuća saopštila da je predsednik Donald Tramp dao podršku za tursku vojnu operaciju protiv kurdskih snaga u blizini granice sa Sirijom, koje inače podržavaju SAD, piše Njujork tajms.

Turska smatra kurdske snage terorističkim pobunjenicima i dugo je nastojala da okonča američku podršku toj grupi.

Ali kurdske snage, koje su deo Sirijskih demokratskih snaga (SDF), bile su najpouzdaniji partner SAD u borbi protiv islamske države u severnoj Siriji.

Trampova odluka je i u suprotnosti sa preporukama najviših zvaničnika Pentagona i Stejt dipartmenta – koji žele da zadrže prisustvo manjeg broja trupa na severoistoku Sirije za nastavak operacija protiv islamske države i koje predstavljaju kritičnu protivtežu Iranu i Rusiji.

Zvaničnici američke administracije rekli su da je Tramp u nedelju razgovarao sa turskim predsednik Redžepom Tajipom Erdoganom po tom pitanju. U ponedeljak, svedoci u Siriji su videli kako se snage SAD povlače sa dve pozicije na severoistoku Sirije.

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

„Turska će se uskoro početi sa svojim dugo planiranim operacijama prema severu Sirije“, navela je Bela kuća. „Oružane snage SAD neće podržati ili biti uključene u operaciju, a snage SAD koje su pobedile teritorijalni ‘kalifat’ ISIS-a, više neće biti u neposrednoj blizini.“

Nejasno je koliko će biti velika turska operacija ili da li će se turske snage sukobiti sa Kurdima koje podržava Amerika i kakav će biti razvoj događaja koji bi mogao da ugrozi protivterorističke rezultate koje je američka vojska postigla u borbi protiv ISIS-a.

Tramp je još prošlog decembra pozvao na potpuno povlačenje SAD iz Sirije ali se, na kraju, predomislio nakon reakcija Pentagona, diplomatskih i obaveštajnih zvaničnika, kao i važnih saveznika u Evropi i na Bliskom istoku.

Mnogi stručnjaci su kritikovali odluku Bele kuće i upozorili da bi napuštanje kurdskih saveznika od strane Amerike moglo da proširi osmogodišnji sukob u Siriji i podstakne Kurde da se pridruže sirijskoj vladi Bašara el Asada u borbi protiv mnogo veće i tehnološki naprednije turske vojske.

„Dopuštanje Turskoj da se prebaci na sever Sirije jedan je od najvažnijih poteza destabilizacije na Bliskom istoku“, izjavio je arizonski demokrata i bivši marinac Ruben Galego, koji je služio u ratu u Iraku.

„Kurdi više nikada neće verovati Americi. Oni će tražiti nove saveze ili nezavisnost da bi se zaštitili“.

Najava Bele kuće delovala je kao šok za SDF, rekli su kurdski zvaničnici. U saopštenju SDF navodi se da su te snage ispunile svoje obaveze u naporima da se smanje tenzije sa Turcima, ali da SAD nisu.

Profimedia

U saopštenju se upozorava da bi turski upad mogao da ugrozi napredak ostvaren u uspostavljanju bezbednosti nakon bitke protiv Islamske države. Kurdske snage su takođe pozvale na „odbranu domovine od turske agresije“.

Erdogan traži da se niz 500 kilometara turske granice sa Sirijom, u radijusu od 30 kilometara, uspostavi „zona bezbednosti“. Područje istočno od Eufrata biće, kako je naveo, rezervisano za povratak najmanje miliona sirijskih izbeglica koje se trenutno nalaze u Turskoj. Erdogan preti da će preusmeriti talas sirijskih migranata u Evropu ukoliko međunarodna zajednica ne podrži inicijativu za njihov povratak u Siriju.

Od početka avgusta, američka i turska vojska zajedno rade na nizu mera za izgradnju međusobnog poverenja.

Tempo ovih operacija nije bio dovoljno brz za Erdogana, a prošle sedmice je naznačio da planira da izvrši upad preko granice. To je isto uradio i tokom leta.

Jedan zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da se američke snage povlače sa severoistoka Sirije kako bi zaobišle trenutnu situaciju.

Zvaničnik je rekao da je američka vojska uvučena između dva važna saveznika u građanskom ratu u Siriji. Turska je glavni saveznik NATO-a, ali kurdski SDF bio je partner u borbi protiv ISIS-a.

„Nećemo podržati Turke i nećemo podržati SDF „, rekao je neimenovani zvaničnik. „Ako krenu u borbu, mi ćemo ostati van nje“.

Nedavno su na samitu Generalne skupštine UN krajem septembra, visoki američki zvaničnici rekli da postoji konsenzus u vlasti SAD – uključujući i predsednika Trampa – o sprečavanju upornih namera Turske da napadnu kurdsek snage.

Ali otprilike u isto vreme, turski zvaničnici su privatno govorili da stvari vide sasvim drugačije: rekli su da osećaju oštru podelu između Trampa i drugih američkih zvaničnika, ponajviše generala iz Centralne komande SAD koja nagleda trupe na Bliskom istoku.

„Ovo izgleda kao još jedna nesmotrena odluka doneta bez konsultacija i razgovora sa stranim liderom“, rekao je diplomata Bret Mekgark. „Izjava Bele kuće nema nikakve veze sa činjenicama na terenu. Ako se ovo desi, značajno će povećati rizik za naše osoblje i ubrzati preporod ISIS-a.“

U proteklih nekoliko meseci, ISIS je upadao u kamp Al Hol na severoistoku Sirije.

Kamp Al Hol, kojim upravljaju sirijski Kurdi (uz malo pomoći) mogao bi da se razvije u centar ISIS-ove ideologije. Sirijske kurdske snage uz podršku Amerike drže više od 10.000 ISIS-ovih boraca, uključujući 2.000 stranaca u odvojenim improvizovanim zatvorima.

Obezbeđivanje svih tih ljudi moglo bi da bude ugroženo, rekli su američki zvaničnici, zavisno od toga hoće li se desiti bilo kakav turski upad koji bi mogao da eskalira u mnogo veći sukob na severoistoku Sirije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.