“Još je rano da se procene dugoročni efekti trovanja…”

0
Profimedia

(Beta) – Nemačka bolnica gde se lečio ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni zbog trovanja, saopštila je danas da se njegovo stanje dovoljno popravilo i da je otpušten sa bolničkog lečenja.

Berlinska bolnica Šarite navela je da je posle 32 dana stanje Navaljnog dovoljno popravilo da bude otpušten, navodeći da je juče izašao iz bolnice.

“Na osnovu napretka pacijenta i njegovog sadašnjeg stanja lekari koji ga leče veruju da je moguć potpuni oporavak ali smatraju da je još rano da se procene potencijalni dugoročni efekti trovanja”, navela je bolnica.

Četrdsetčetvorogodišnji Navaljni, najistaknutiji protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina prebačen je u Nemačku dva dana pošto mu je pozlilo 20. avgusta na domaćem letu u Rusiji. Nemački stručnjaci za hemijsko oružje utvrdili su da je Navaljni otrovan agensom “novičok” iz sovjetske ere, što je podstaklo Berlin da traži od Rusije da ispita taj slučaj.

Navaljni je držan u indukovanoj komi više od dve nedelje i lečen je protivotrovom. Članovi njegovog tima optužili su Kremlj za umešanost u trovanju, a te optužbe  su ruski zvaničnici čvrsto negirali.

Kremlj je ljutito reagovao na pozive nemačke kancelarke Angele Merkel i drugih ličnosti da odgovore na pitanja o trovanju.