Joksimović: “Mi imamo pet spremnih poglavlja, ali se ona ne otvaraju zbog problema u EU”

0
Profimedia

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Srbija ima pet spremnih poglavlja za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, ali da se ona ne otvaraju zbog problema u EU, dodajući da proces evropskih integracija nije jednodimenzionalan i da ga je teško posmatrati samo sa stanovištva onoga šta je Srbija radila, već i od onoga šta se dešava sa politikom proširenja, ali i sa samom Evropskom unijom, prenosi Danas.

„Ja vrlo često čujem kritike od onih koji su dugo zagovarali proces evrointegracija, ali ja nisam kupac za takve priče iz razloga što znam kakva je bila i gde je bila startna pozicija Srbije kada smo krenuli u pregovore 2014. godine“, rekla je Joksimović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Dodala je da zemlja koja pristupa Evropskoj uniji ne treba da ispunjava samo političke, već i ekonomske kriterijume, a da je Srbija na početku pregovora imala „ekonomske razvaline“.

Ministarka je navela da do 2014. godine nije započeto rešavanje „kosovskog problema“, što je, kako je navela, uvek bilo politički zahtev za Srbiju, ali i da dotad nisu otpočele reforme pravosuđa i borba protiv korupcije.

Ona je dodala da je 18 poglavnja otvoreno, a da su dva privremeno zatvorena.

Joksimović je navela da smatra da je učinak trebalo da bude veći, ali da je na učinak uticalo i ono što se dešavalo u Evropskoj uniji – migracije, ekonomski problemi, zamor od proširenja.

Podsetimo, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik nedavno je rekao da “činjenica da Srbija u 2020. nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji govori sama za sebe”.

SSP: “Notrna laž da Srbija nije otvorila nova poglavlja zbog problema u EU”

(Beta) – Članica Predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) Ana Stevanović ocenila je danas da je “notorna laž” tvrdnja ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović da Srbija ima pet spremnih poglavlja za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, ali da se ona ne otvaraju zbog problema u EU.

“Svi evropski zvaničnici su jasno rekli da je put Srbije ka EU zaustavljen, jer u Srbiji ne postoji vladavina prava, zato što je Srbija ogrezla u kriminalu i korupciji, zato što je Srbija zemlja u kojoj je sloboda medija zgažena i odavno umrla, zemlja u kojoj članovi Srpske napredne stranke (SNS) naređuju da se zapale kuće novinara koji slobodno izveštavaju”, rekla je Stevanović u pisanoj izjavi, a prenela SSP.

Ocenila je da Srbija više ne ide ka Evropi zato što je zemlja u kojoj su otete institucije, “u kojoj je sva moć koncentrisana u jednoj stranci – jednom čoveku”.

“Zahvaljujući Vašoj stranci Srbija i zvanično više nije slobodna zemlja, već hibridni režim i to tvrde sve relevantne međunarodne organizacije. Evropa želi Srbiju kao punopravnu članicu evropske porodice država i naroda. Na tom putu imamo samo jedan problem. Vašu vlast, odnosno diktaturu (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića”, dodala je ona.